Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να λάβετε φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Το δικαίωμα να αιτηθούν φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος στέγασης λαμβάνοντας το ποσό των 1.000 ευρώ έχουν οι οικογένειες όλων εκείνων που σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από την κύρια κατοικία τους αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να απευθυνθούν στις κατά τόπους ΔΟΥ κάνοντας τη σχετική αίτηση.

Αυτό που προβλέπει η νομοθεσία είναι ότι το επίδομα των 1.000 ευρώ δίδεται στους γονείς προπτυχιακών φοιτητών που σπουδάζουν σε ιδρύματα του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς επίσης και για τους προπτυχιακούς φοιτητές των Σχολών του Πανεπιστημίου της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι οικογένειες λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα για το προβλεπόμενο διάστημα των σπουδών. Για να χορηγηθεί στους φοιτητές πρέπει εκείνοι να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους ή είναι ορφανοί ή οι γονείς τους μένουν στο εξωτερικό.
Οι φοιτητές πρέπει να είναι Έλληνες υπήκοοι ή άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, πρέπει να μένουν σε ενοίκιο σε διαφορετική πόλη από αυτήν που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειάς τους και φυσικά δεν πρέπει (για την πόλη που σπουδάζουν) να έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία σε άλλη κατοικία.
Πάντως, το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ ενώ το όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.
Οι γονείς υποχρεούνται να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις τους στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους.
Μαζί με την αίτηση πρέπει να υποβληθεί και αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι ο φοιτητής διαμένει σε μισθωμένη οικία που βρίσκεται σε πόλη άλλη από αυτήν στην οποία κατοικεί η οικογένειά του.
Σε περίπτωση που φοιτητές συγκατοικούν, θα πρέπει στο μισθωτήριο συμβόλαιο να εμφανίζονται όλοι οι μισθωτές και σε περίπτωση που οι σπουδαστές μένουν σε ξενοδοχείο οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης συνεχόμενης διαμονής σ' αυτό καθώς και απόδειξη παροχής υπηρεσιών σε επικυρωμένο αντίγραφο.