Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ: "Συνεχίζονται οι διεργασίες για την ΕΟΖ στο Πωγώνι"

Συνεχίζονται οι διεργασίες για την δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στο Δήμο Πωγωνίου.

Ο δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, σημείωσε πως η Κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να πείσει τους Ευρωπαίους, ώστε να ανάψουν το «πράσινο φως» για τη δημιουργία ΕΟΖ.
«Ετοιμάσαμε την πρόταση, που παρουσιάσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο» υπογράμμισε ο κ. Καψάλης και σημείωσε, ότι ο Δήμος βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο κ. Καψάλης έκανε λόγο για τιτάνιο αγώνα της κυβέρνησης να πείσει τους Ευρωπαίους για την αναγκαιότητα και τα οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα από την ίδρυση και λειτουργία της ΕΟΖ, με απαραίτητη προϋπόθεση εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, τα προϊόντα τους να έχουν μόνο εξαγωγικό χαρακτήρα.
Η Κομισιόν δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής την έγκρισή της και είναι άγνωστο εάν και πότε θα το πράξει, ωστόσο ο κ. Καψάλης τόνισε με έμφαση ότι εκτός από τους Ευρωπαίους, κόκκινες γραμμές υπάρχουν και από τον Δήμο Πωγωνίου.
«Έχουμε θέσει αυτές τις κόκκινες γραμμές στον κ. Χατζηδάκη, και λέμε ότι εάν δεν υπάρχουν παρεμβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος, εάν δεν διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και εάν οι εργαζόμενοι δεν προέρχονται από την περιοχή, τότε θα είμαστε κάθετα αντίθετοι. Δεν είμαστε αντίθετοι σε λογικές απόρριψης της ΕΟΖ εκ προοιμίου, αφού θεωρούμε ότι βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση και ο Υπουργός έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις προϋποθέσεις που εμείς θέτουμε», σημείωσε ο κ. Καψάλης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση ίδρυσης της ΕΟΖ οι ρυθμίσεις που θα ισχύουν, φορολογικού κατά βάση χαρακτήρα και περιεχομένου, θα περιλαμβάνουν και υφιστάμενες επιχειρήσεις, εξαγωγικού χαρακτήρα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Μεταλλουργική Βιομηχανία στο Κεφαλόβρυσο μπορεί να συμπεριληφθεί και να λειτουργεί στο εξής με το καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν μετά την ίδρυση της ΕΟΖ.
Τα σφαγεία σε ιδιώτες
Στο μεταξύ, σε αναζήτηση επενδυτών βρίσκεται ο Δήμος Πωγωνίου, για την λειτουργία των σφαγείων σε Παρακάλαμο και Κεφαλόβρυσο. Τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε η περίοδος λειτουργίας των σφαγείων ως δημοτικές, αναπτυξιακές επιχειρήσεις, όμως ο Δήμος δε μπορεί για οικονομικούς λόγους να αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας τους. «Αναζητούμε επενδυτές, που σε συνεργασία με τον Δήμο θα αναλάβουν τη λειτουργία των σφαγείων και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Θεωρούμε δεδομένη τη συνεργασία των παραγωγών, των κρεοπωλών της περιοχής, για ένα θετικό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Καψάλης.