Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης - Παλαιού Φαλήρου καταχειροκροτήθηκε από το κοινό για τη μουσικοχορευτική παράσταση και τα θεατρικά δρώμενα ''Στο μαχαλά της Γιαννούλας'' που παρουσίασε την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, στο Άλσος Ν. Σμύρνης

Με την μουσικοχορευτική παράσταση και τα θεατρικά δρώμενα ''Στον μαχαλά της Γιαννούλας'' που συνέγραψε ο Ηπειρώτης λαικός ποιητής και συγγραφέας, του οποίου τα βιβλία έχουν αποκλειστικά αντικείμενο την Ήπειρο, την Ιστορία της, τους ανθρώπους της και την παράδοση τους, Μήτς Μήτσης, συμμετείχε και φέτος στις Ιωνικές γιορτές του Δήμου Νέας Σμύρνης, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης - Παλαιού Φαλήρου ''Η Τιτάνη''.


Ένας Ηπειρώτικος αποδημικός Σύλλογος καταξιωμένος και με προσφορά, τόσο στην τοπική κοινωνία της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου, αλλά και της πολυπληθούς Ηπειρωτικής κοινότητας της Αττικής που ξεπερνά τις 700.000 ανθρώπους. Που πρώτο μέλημα και σκοπός του, από της ιδρύσεως του, είναι η διατήρηση και διάδοση των ηπειρώτικων ηθών και εθίμων, του ηπειρώτικου τρόπου ζωής και σκέψης, αλλά και η ανάδειξη της πλούσιας ηπειρώτικης μουσικής και χορευτικής παράδοσης, που δεν έχει προηγούμενο στον Ελλαδικό χώρο και που οι ρίζες τους είναι στην αρχέγονη ελληνική και βυζαντινή μουσική. Και όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της συναδέλφωσης , αλληλοβοήθειας και αλληλουποστήριξης των μελών του Συλλόγου, αλλά και όποιου προστρέξει στον Σύλλογο.

Ο Σύλλογος λειτουργεί δύο χορευτικές ομάδες νέων και ενηλίκων, καθώς και θεατρική ομάδα και οι εκδηλώσεις του είναι ποικίλης ύλης, με σκοπό να αποτελεί πέραν των άλλων, εστία επικοινωνίας και συνεργασίας.
Μέσα στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του, που διοργανώνει και στους δύο Δήμους Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, αλλά και που συμμετέχει είτε σε επίπεδο Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, είτε σε επίπεδο άλλων ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων της Αττικής και όλης της χώρας, έχει εντάξει και την συμμετοχή του σε εκδηλώσεις των δύο Δήμων και εν προκειμένου στις ''Ιωνικές γιορτές της Νέας Σμύρνης''.

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, πλήθος κόσμος Ηπειρώτες και μη κατέκλυσαν τον ειδικό διαμορφωμένο χώρο για την ''μέρα των Ηπειρωτών στις Ιωνικές γιορτές'' όπως λένε οι Νεοσμυρνιώτες παλαιοί κάτοικοι της περιοχής, γνωρίζοντας από το παρελθόν, ότι έχουν να ακούσουν, να δουν και να ευχαριστηθούν από την παράσταση.
Τον Δήμο Νέας Σμύρνης εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης με τη συμμετοχή πολλών αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων που λειτουργούν στο Δήμο αυτό. Ακόμη παρέστει αντιπροσωπεία από τους εκλεγμένους άρχοντες του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων της περιοχής και αντιπρόσωποι άλλων ετεροδημότικων Συλλόγων που δραστηροποιούνται στους προαναφερόμενους Δήμους.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κώστα Κωνή και τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο. Ηταν εκεί ακόμη, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αποδήμων Μουργκάνας Ζωή Ντούγκα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Λίλιαν Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης Γιώργος Κωτσαντής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας Χρήστος Μάρκου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης Νίκος Σπέγγος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ιλίου Νίκος Τζιότζιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού Βαγγέλης Βάσσιος, Πρόεδροι και μέλη αδελφοτήτων από πολλά χωρία της Ηπείρου, αλλά πάνω απ' όλα ήταν οι Ηπειρώτες, πολλοί Ηπειρώτες της Αττικής και φίλοι της Ηπείρου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Χρήστου αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου, έκανε ένα σύντομο προγραμματισμό για την νέα χρονιά και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν, όσοι δεν συμμετέχουν, στη ζωή του Συλλόγου.
Στην συνέχεια η Γραμματέας του Συλλόγου και Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης, υπεύθυνη για τα πολιτιστικά του Δήμου, εκπαιδευτικός, Κλαίρη Δεληγιάννη με καταγωγή, παιδικά και εφηβικά βιώματα, από την περιοχή της Μουργάνας, με μιά εμπεριστατωμένη εισήγηση της, ''έβαλε'' τους θεατές στο κλίμα της μουσικοχορευτικής παράστασης και τα δρώμενα που θα ακολουθήσουν, με το θεατρικό ''Στο Μαχαλά της Γιαννούλας'' που πραγματεύεται τις προετοιμασίες και τα προεόρτια ενός γάμου τα χρόνια, λίγο μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου από τον Τουρκικό ζυγό.
Ακολούθησε βράβευση του συγγραφέα Μήτς Μήτση, για το πλούσιο έργο του και την μεγάλη προσφορά για την καταγραφή των ηθών και εθίμων της Ηπείρου, από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δημήτρη Χρήστου. Στην αντιφώνηση του ο Μήτς Μήτσης αναφέρθηκε γλαφυρά στους κινδύνους που διατρέχουν σήμερα τα ήθη και οι παραδόσεις του λαού μας από την ''επίθεση και τον πόλεμο της παγμοσμοιοποίησης'' , όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Και ακολούθησαν, η μουσικοχορευτική παράσταση, που συμμετείχαν τα χορευτικά του Συλλόγου,υπό τους ήχους της ηπειρώτικης κομπανίας του Κώστα Γέννη που έπαιξε κλαρίνο και η θεατρική παράσταση με το θεατρικό του Συλλόγου, που άφησε καθηλωμένους τους θεατές, που έζησαν νοερά στο κλίμα των κατοίκων της Μουργκάνας στις αρχές του 20ου αιώνα.
Με την λήξη της παράστασης που καταχειροκροτήθηκε, και κατέκτησε εγκωμιαστικά σχόλια από τους θεατές, προσφέρθηκαν ηπειρώτικες πίτες και ηπειρώτικο τσίπουρο και ακολούθησε ένα γνήσιο ηπειρώτικο πανηγύρι, με την συμμετοχή όλων στο χορό και για αρκετές ώρες.
Αξίζει να επαινέσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για αυτό που μας προσέφεραν που ήταν κάτι μοναδικό και να κάνουμε ειδική μνεία στους συντελεστές της εκδήλωσης και της παράστασης, την Γενική Γραμματέα του Συλλόγου Κλαίρη Δεληγιάννη, που μαζί με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χρήστου είχαν τον γενικό συντονισμό, αλλά η ίδια είχε και την σκηνοθεσία και το σενάριο των θεατρικών δρώμενων, σε συνεργασία με τον χοροδιδάσκαλο, αναπληρωτή καθηγητή Ελληνικών παραδοσιακών χορών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Διονύσιο Κάρδαρη, την Κωνσταντίνα Αγγελίνα για τα σκηνικά και τις στολές, και τον χοροδιδάσκαλο και καθηγητή Φυσικής Αγωγής κατόχου μεταπτυχιακού τίτλου στον παραδοσιακό χορό Κώστα Δημόπουλο, για τα υπέροχα χορευτικά που απολαύσαμε.
Τέλος, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που έλαβαν μέρος στα θεατρικά δρώμενα και τους χορούς.

Και του χρόνου.