Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων της Γενικής Γραμματείας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. στο πλαίσιο της Πανελλαδικής δράσης ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012,«Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012
«Παντέχνου πυρός σέλας-Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» 11 και 12 Οκτωβρίου 2012

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής δράσης ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012, «Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων της Γενικής Γραμματείας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. σε 147 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία όλης της χώρας, συμμετέχει με δύο εκπαιδευτικά προγράμματα ως εξής:
1. «Το ωμό και το ψημένο, ή πώς μεγάλωσε ο ανθρώπινος εγκέφαλος» με υπεύθυνη την κ. Ελένη Κοτζαμποπούλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα θα ξετυλίξει το μακρύ και συναρπαστικό ταξίδι της μεγάλης ανθρώπινης οικογένειας από τις σαβάνες της Αφρικής πριν από περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια ως την εξάπλωση των σύγχρονων ανθρώπων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.


Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ερωτήματα, οι επιστημονικές θεωρίες και τα πιο πρόσφατα αρχαιολογικά δεδομένα σχετικά με το πότε και πώς οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη φωτιά, γιατί ο έλεγχος της φωτιάς ήταν ένα από τα πιο καθοριστικά βήματα για τον πολιτισμό και ποια ήταν τα οφέλη του μαγειρέματος της τροφής για τη βιολογική και κοινωνική εξέλιξη του ανθρώπου.
 
Το πρόγραμμα θα διεξάγεται στην αίθουσα του μουσείου με τα παλαιότερα πολιτισμικά κατάλοιπα της παλαιολιθικής εποχής που έχουν εντοπιστεί στην Ήπειρο και θα υποστηρίζεται από ειδικά σχεδιασμένη ψηφιακή προβολή.
2. «Άσβεστο πυρ» με υπεύθυνη την κ. Αγγελική Πανάτση στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφέρεται στην ιερή φωτιά που έκαιγε στο πρυτανείο της πόλης και που έσβηνε μόνο όταν η πόλη βρισκόταν σε κίνδυνο. Η ιερή φωτιά ανήκε σε όλους τους πολίτες και αποτελούσε σύμβολο ισονομίας και δικαιοσύνης. Το πρυτανείο ήταν άσυλο ιερό των Ικετών, τόπος υποδοχής για τους ξένους και χώρος σίτισης των πρυτάνεων. Στο ιερό της Δωδώνης πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα διοικητικού χαρακτήρα.
Μέσω του προγράμματος οι μαθητές θα ενημερωθούν για τη «συμβολική οικία» της πόλης, με την πολιτική και θρησκευτική της σημασία, για τις λειτουργίες του χώρου, καθώς και για τελετουργίες που λάμβαναν χώρα εκεί κατά την αρχαιότητα.
Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Α. «Το ωμό και το ψημένο, ή πώς μεγάλωσε ο ανθρώπινος εγκέφαλος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012.
 Ώρα 9.30 π.μ. και 11.00 π.μ.
Η δράση απευθύνεται σε μαθητές/τριες Δημοτικού ( Γ΄-Στ΄ Τάξη).
Β. «Άσβεστο πυρ» στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012.
Ώρα 10.30 π.μ. και 12.30 μ.μ.
Σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Η δράση απευθύνεται σε μαθητές/τριες Δημοτικού (ΣΤ΄ Τάξη) και Γυμνασίου (Α΄Τάξη).