Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Πύρινος εφιάλτης απειλεί και πάλι το ακριτικό Πωγώνι

Μεγάλη φωτιά κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα
Πυροσβέστες από Γιάννινα και Θεσπρωτία δίνουν μάχη με τις φλόγες στο αλβανικό έδαφος…

Με τον εφιάλτη του 2000 ζουν το τελευταίο τριήμερο οι κάτοικοι του ακριτικού Πωγωνίου, καθώς η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στα ελληνικά χωριά της Άνω Δρόπολης συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.
Η πυρκαγιά απείλησε σπίτια στο Λόγγο της Βορείου Ηπείρου, ενώ  κινείται πλέον προς τα Ελληνικά σύνορα. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή είναι αποπνικτική, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα είναι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο εισόδου της πυρκαγιάς στο Ελληνικό έδαφος.
Υπενθυμίζεται ότι το 2000 στα χωριά Λάβδανη, Αγία Μαρίνα, Χαραυγή, Καστανή, Ριζό και άλλα είχαμε θρηνήσει επτά νεκρούς, από μεγάλη φωτιά που «εισήχθη»  από την Αλβανία.
Εντύπωση προκαλεί για μια ακόμη φορά η αδυναμία, κατ’ άλλους αδιαφορία, που επιδεικνύουν οι Αλβανικές αρχές για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, και αυτό παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, ανταλλαγές επισκέψεων και τη συνδρομή που τους έχει παράσχει η Ελλάδα, προκειμένου να αποτραπούν ή να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές στα σύνορα.
Χθες τελικά η Αλβανική πλευρά συναίνεσε και έτσι πεζοπόρες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τα Γιάννινα και από τη Θεσπρωτία έχουν αναλάβει το έργο της αναχαίτισης της πυρκαγιάς, κοντά στην περιοχή της Κοσοβίτσας, που βρίσκεται σε κοντινό σημείο από την Αγία Μαρίνα. Ωστόσο η περιοχή στην οποία μαίνεται η πυρκαγιά είναι δύσβατη και ίσως η μόνη αποτελεσματική λύση θα ήταν η αποστολή εναερίων πυροσβεστικών μέσων, κάτι όμως που μέχρι και χθες βράδυ ήταν αδύνατο να γίνει, καθώς είναι σε εξέλιξη οι μεγάλες πυρκαγιές σε Άγιο Όρος –Ουρανούπολη, Αρκαδία, Χανιά και Φθιώτιδα, όπου απειλούνται και κατοικημένες περιοχές.
Πλέον οι ελπίδες των κατοίκων των χωριών από την  Ελληνική και την Αλβανική πλευρά, έχουν στραφεί στον καιρό, με την ευχή να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για βροχές και καταιγίδες σήμερα και αύριο.