Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Mεικτό σχήμα με πολιτικούς και τεχνοκράτες στα κρίσιμα υπουργεία της νέας κυβέρνησης

Η ΝΔ ενδέχεται να προτείνει για πρόεδρο της Βουλής τον Δ. Αβραμόπουλο. Εντός της ημέρας και πιθανότατα και μέσα από έναν νέο γύρο επαφών του κ. Α. Σαμαρά με τους εν δυνάμει κυβερνητικούς του εταίρους κ. Βενιζέλο και κ. Κουβέλη, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα κληθούν να στελεχώσουν την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Για το πρόσωπο του πρωθυπουργού δεν τίθεται πλέον κανένα θέμα από τους κ. Βενιζέλο και κ. Κουβέλη και οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα αναμείνουν τις προτάσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει στην πρότασή του να οριστούν αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, καθώς θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει και συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα.
Επίσης, θα επανέλθει στην πρόταση που διατύπωσε το βράδυ της Κυριακής, συνομιλώντας με τον κ. Βενιζέλο, να επιτρέψει δηλαδή την τοποθέτηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα και δη στο οικονομικό επιτελείο, στο οποίο -κατά τον κ. Σαμαρά- θα πρέπει να εκπροσωπούνται και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις που θα αφορούν τον «κορμό» του κυβερνητικού σχήματος και ο οποίος θα έχει «γαλάζιο χρώμα». Καταρχήν, θα επιδιώξει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να είναι από τη λεγόμενη νεότερη γενιά της ΝΔ.


Θα αποκλείσει στελέχη που ήταν... μόνιμοι υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή και θα επιχειρήσει να αναδείξει νέα πρόσωπα, τα οποία και θα τοποθετήσει σε θέσεις υφυπουργών.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στ. Δήμας δεν φαίνεται να επιθυμεί ιδιαίτερα να αναλάβει επικεφαλής, γεγονός που έδωσε νέα ώθηση στα σενάρια που υπήρξαν και πριν από τις εκλογές του Μαΐου, για την ανάληψη από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά της ευθύνης τού εξαιρετικά κρίσιμου αυτού τομέα.
Σημαντικές πιθανότητες συγκεντρώνει και το όνομα του κ. Κ. Χατζηδάκη, που θα έχει αναπληρωτή του τον κ. Γ. Ζανιά, ο οποίος χαίρει εκτιμήσεως και από τους τρεις ηγέτες των κομμάτων που θα συμπράξουν.
Οικονομικό επιτελείο.
Για συμμετοχή σε υψηλές θέσεις στο οικονομικό επιτελείο, εκτός από πολιτικά πρόσωπα θα συμμετέχουν και τεχνοκράτες, με τα ονόματα που ακούγονται να είναι αυτά των κ. Γ. Στουρνάρα και Τ. Γιαννίτση που δεν ανήκουν στον ιδεολογικό και πολιτικό χώρο της ΝΔ, αλλά και των κ. Βάρδα και Μουρμούρα. Το μεικτό σχήμα, με συμμετοχή πολιτικών και τεχνοκρατών, φαίνεται να προκρίνεται, εκτός από το οικονομικό επιτελείο, και σε άλλα κρίσιμα υπουργεία.
Σε ό,τι αφορά τα στελέχη της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς φαίνεται να έχει ήδη καταλήξει στην αξιοποίηση των κ.κ.  Βορίδη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γεωργιάδη, Στυλιανίδη και Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εάν προκριθεί η επιλογή του κ. Μητσοτάκη, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με μια ενδεχόμενη υπουργοποίηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.
Τέλος, ορισμένες  πληροφορίες εμφάνιζαν τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο να προτείνεται από τη ΝΔ για τη θέση του προέδρου της Βουλής, κάτι που δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr