Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

VPRC: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 30%


Επτακοµµατική Βουλή, πτώση για "Ανεξάρτητους Έλληνες", ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τη VPRC για το περιοδικό "Επίκαιρα", ανατρέπει και πάλι το πολιτικό και εκλογικό σκηνικό, καθώς μετά τις πρωτιές που είχε καταγράψει η ΝΔ σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αυτή τη φορά τη σκυτάλη την παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επτακοµµατική Βουλή µε πρώτο κόµµα τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δηµοσκόπηση της VPRC.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30% στην εκτίµηση εκλογικής επιρροής και διατηρεί σαφές προβάδισµα έναντι της Νέας Δηµοκρατίας, που ακολουθεί µε 26,5%.
Και σε αυτή τη δηµοσκόπηση επιβεβαιώνεται το εκλογικό ρεύµα και η δυναµική του ΣΥΡΙΖΑ µε την αύξηση των ποσοστών του.
Η Νέα Δηµοκρατία αυξάνει τα ποσοστά της μετά τη µερική επανένωση της κεντροδεξιάς παράταξης, ωστόσο, το "αντιµνηµονιακό τμήμα" που άνηκε στη ΝΔ δεν δείχνει διατεθειµένο να επιστρέψει σ’ αυτή τουλάχιστον στις προσεχείς εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι δηµιουργεί βάση αντίστασης στην πτώση των ποσοστών του στο 12,5%, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται νέα συρρίκνωσή του στην τελική ευθεία των εκλογών, µε φυγή ψηφοφόρων τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη Νέα Δηµοκρατία.
Μικρή αλλά διακριτή πτώση καταγράφουν τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, αποτέλεσµα της διπολικής, όπως εξελίσσεται, αναµέτρησης. Αντίθετα, η ∆ηµοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη συγκρατεί τα ποσοστά της τάξης του 7,5% και επιβεβαιώνει το ρόλο ρυθµιστή στο µετεκλογικό σκηνικό.
Δύο κόµµατα που βρέθηκαν µια ανάσα από την είσοδό τους στη Βουλή στις προηγούµενες εκλογές, οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΛΑΟΣ, αλλά και το κόµµα που προέκυψε από τη συνεργασία των Δηµιουργία, Ξανά και Δράση φαίνεται πως δεν θα τα καταφέρουν ούτε στις προσεχείς εκλογές.
Ακόµα και στα υψηλότερα όρια της εκλογικής τους επιρροής οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξης του 2,3%, ενώ το κόµµα του Γιώργου Καρατζαφέρη, έπειτα από την "αιµορραγία" στελεχών προς τη ΝΔ, µόλις και µετά βίας ξεπερνά το 1,6%. Το ανώτατο όριο της εκλογικής επιρροής του Δηµιουργία Ξανά αγγίζει το 2,9%.
Τριπλή ισοπαλία έχουµε στην καταλληλότητα πρωθυπουργού. Αντώνης Σαµαράς, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούνται καταλληλότεροι για πρωθυπουργοί από το 15% των ερωτηθέντων και βρίσκονται στη δεύτερη θέση, αφού προηγείται σταθερά ο "Κανένας" µε 31%.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τη διαφορά που τον χώριζε µέχρι πρόσφατα από τους αρχηγούς της Νέας Δηµοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Τον Φώτη Κουβέλη θεωρεί καταλληλότερο για την πρωθυπουργία ποσοστό 8%, ενώ ο Πάνος Καµµένος συγκεντρώνει 4%, Αλέκα Παπαρήγα (2%) και Νίκος Μιχαλολιάκος (1%) συµπληρώνουν τη σχετική λίστα.
Το δείγμα της έρευνας είναι πάνω από 1000 άτομα.

ΠΗΓΗ: http://news247.gr