Σάββατο 19 Μαΐου 2012

RASS: «Ντέρμπι», αλλά με φαβορί το ΣΥΡΙΖΑ


Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με 1,5 μονάδα διαφορά από τη ΝΔ δείχνει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για την εφημερίδα Μetro weekend, επιβεβαιώνοντας τα αναμενόμενα «σκαμπανεβάσματα» των μετρήσεων, σε μια εκλογική μάχη που δείχνει να είναι οριακή και μάλλον θα κριθεί για κάποιες δεκάδες χιλιάδες ψήφους.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της RASS στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προηγείται με 21,7%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΝΔ με 20,2 %. Και οι δύο κινούνται ανοδικά σε σχέση με το ποσοστό που κατέγραψαν στις τελευταίες εκλογές, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι θα είναι οι δύο πόλοι του νέου δικομματισμού.
Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ καταγράφει αξιοσημείωτη μείωση, καθώς εμφανίζεται περί το 11,7%. Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,3% και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,2%. Μεγάλη πτώση εμφανίζει το ΚΚΕ καταγράφοντας στην πρόθεση ψήφου 5,5%, όπως και η Χρυσή Αυγή με 3,7%.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 10.9%.
Ενώ, τα κόμματα που δεν δείχνουν να περνούν το όριο του 3%, συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%, Κοινωνική Συμφωνία 2%, ΛΑΟΣ 1,9% και Οικολόγοι Πράσινοι 1,1%.
Το ποσοστό των Οικολόγων έχει συμπιεσθεί λόγω της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν συμβαίνει με την Δημοκρατική Αριστερά, που διατηρεί τις δυνάμεις της.
Μετά τη διαφαινόμενη συνεργασία της ΔΗΣΥ με τη ΝΔ, αλλά και τη φθορά του ΛΑΟΣ, τα κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή δεν θα είναι περισσότερα από επτά. Ενδεχομένως να είναι και έξι, αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία της Χρυσής Αυγής, αλλά είναι μάλλον πολύ νωρίς για τέτοιες εκτιμήσεις.