Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Εκλογές με δίλημμα, Σαμαράς ή Τσίπρας; Όχι, Ευχαριστώ!

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Η πρώτη μετεκλογική σφυγμομέτρηση της Δημοσκοπικής μας Δη-μοκρατίας, έφερε στο φως την πρώτη φουρνιά πολιτικών γκάλοπ, ανοίγο-ντας ουσιαστικά την αυλαία σε μια σύντομη μετεκλογική μα συνάμα και προεκλογική περίοδο! Καταγράφονται κιόλας “διαπαραταξιακές διαρροές” κομματαρχών που διαμορφώνουν καινούριες πολιτικές προτεραιότητες και συμπεράσματα.
Ο θυμός και η τιμωρία ήταν ο οδηγός των προηγούμενων ψηφοφό-ρων. Ιεραρχούνται και μένει να αποδειχθεί εάν τα κυρίαρχα ερωτήματα της επόμενης αναμέτρησης θα είναι συναισθήματα λογικής, αυτοσυνείδησης, κρίσης, διακυβέρνησης, αντιπροσωπευτικής υπευθυνότητας, ανθρώπινων δικαιωμάτων, διαλεκτικής και προγραμματικού λόγου;
Από τους Οικολόγους Πράσινους χάθηκε σε νεκρό χρόνο, την τελευ-ταία εβδομάδα μια μικρή αλλά κρίσιμη μάζα ψήφων της τάξης του 0,07% η οποία και μας στέρησε την είσοδο στην Βουλή. Η οριακή αυτή απώλεια που αντανακλούσε κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα- Θεσσαλονίκη), αναλώθηκε στο επικοινωνιακό παιχνίδι της ωφέλιμης και χρήσιμης ψήφου, για το μέτωπο της Αριστερής Διακυβέρνησης! Δημιούργησε την γνωστή πόλωση στο πολιτικό σκηνικό, εισάγοντας σε ανέφικτα διλήμματα, σε ώρα κρίσης, όπου περίσσευαν τόσο οι φωνές λαϊκισμού και εθνικισμού όσο κι αυτές των αναπαραγόμενων αδιεξόδων. Ίσως ο σοφός λαός τώρα να κα-τανοήσει, ότι άλλο πράγμα η εντολή του κι άλλο πράγμα πως την διαχειρί-ζονται όσο την λαμβάνουν…

Η πολιτική εντυπώσεων από τηλεοπτικού βήματος όπως την εκφρά-ζουν για τους Οικολόγους Πράσινους, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, έχουν ως στρατηγική αυτό που λέγεται “εποικοδομητική ασάφεια” (;) που Αντί για συγκεκριμένες προτάσεις,καταθέτουν συνθήματα και οικοδομούν ισορ-ροπίες ανάμεσα στους ανταγωνιστικούς πολιτικούς χώρους.
Ένας γνώριμός τους γέρων της Αριστεράς ο Η. Ηλιού έλεγε “…στην πολιτική 1 + 1 δεν κάνουν 2…”
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο το πράσινο και αυτόνομο προφίλ μας, έχοντας στο μυαλό μας ότι η Πολιτική Οικολογία είναι μεγάλο στοίχημα (εδώ και στην Ευρώπη), δεν θα εγκαταλείψουμε τις Αρχές μας, τις Ιδέες μας και τους Πολίτες που εκφράζουμε πολιτικά και αξιακά και να γίνουν τμήμα ενός Τομέα Οικολογίας οποιουδήποτε Αριστερού ή Συντηρητικού Κόμματος…
Οι πράσινες Αξίες είναι δομική λύση στο χτίσιμο εναλλακτικών αξιών στην κοινωνία που θα οδηγήσει σε θεσμούς λιγότερο ολοκληρωτικούς, πιο δημοκρατικούς, πιο συμμετοχικούς.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι σαν δύναμη ανατροπής έχουμε προτάσεις επεξεργασμένες για την επίλυση της κρίσης αλλά και για την διαμόρφωση βιώσιμης κυβερνητικής λύσης διασφαλίζοντας την Ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας, την συνοχή της κοινωνίας με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, την πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την στήριξη των πλέον αδυνάτων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι σ’ αυτή την ιστορική πολιτική συγκυρία, οφείλουμε ν’ αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να λειτουργήσουμε ως κατα-λύτης, χωρίς τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και το πολιτικό παρασκήνιο των άλλων, αντιτάσσοντας στον αριστερό, σοσιαλιστικό και φιλελεύθερο λαϊκι-σμό τον Πράσινο Ρεαλισμό.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν επανειλημμένα ασκήσει έντονη κριτική στα μονόπλευρα μέτρα Δημοσιονομικής Λιτότητας, που πλήττουν την πραγματική οικονομία και κοινωνική συνοχή. Με εισήγηση του Νίκου Χρυ-σόγελου Ευρωβουλευτού μας, επεξεργάζονται ένα Σχέδιο Προτάσεων για αλλαγές στους όρους τους Μνημονίου που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους με κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, και όχι με τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής με ύφεση και ανεργία. Εστιάζουν σε άμεσες λύσεις, που θα συμβάλλουν στην επιβίωση όσων βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Ακόμη δημιουργούν ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται μέσα από Διάλογος με ελληνικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς προτάσεις για αναζωογόνηση και πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας.
Θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες διαλόγου με όλο το κοινωνικό φάσμα που μπορεί να αντιληφθεί την πράσινη αντίληψη.
Πράσινη αντίληψη σημαίνει αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου.
Πράσινη αντίληψη σημαίνει ότι γνωρίζω πως σε μια περιοχή Natura δεν ανοίγω αυτοκινητόδρομους.
Πράσινη αντίληψη σημαίνει ότι δεν υφίσταται ο όρος λαθρομετανάστης και ότι αποδέχομαι την διαφορετικότητα του φύλου.
Πράσινη αντίληψη σημαίνει ότι στην πολιτική μου ατζέντα κυρίαρχα ζητήματα είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η προστασία της βιοποικιλότητας.
Πράσινη αντίληψη σημαίνει ότι δεν βάζω κόκκινες γραμμές εν είδει επικεφαλίδας και ότι δύναμαι να τις υπερασπίζομαι.
Πράσινη αντίληψη σημαίνει ότι δεν κάνω εκπτώσεις στις θέσεις μου για να μπω στη Βουλή και μετά βλέπουμε…


Μίλτος Μπούκας
Υποψήφιος Βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων