Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ: Λύστε τώρα το πρόβλημα…

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ!
Τα Συνοριακά Τμήματα αποδυναμωμένα από προσωπικό
Εκτεθειμένα στο έλεος των παρανόμων βρίσκονται τα ακριτικά χωριά του Δήμου Πωγωνίου, αφού τα συνεχή κρούσματα επιθέσεων και κλοπών, σε ακατοίκητα κυρίως σπίτια αποδήμων, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανασφάλειας και στους εναπομείναντες κατοίκους που βλέπουν την περιουσία τους να κινδυνεύει και οι ίδιοι να έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους!
Η κατάσταση τελευταία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα συνοριακά τμήματα φύλαξης είναι αποδυναμωμένα από προσωπικό και οχήματα, κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Κάτοικοι και τοπικοί φορείς εκπέμπουν σήμα κινδύνου προς την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων και για το λόγο αυτό συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία μάλιστα και των Διοικητών του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου, καθώς και των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου Καστανής και Αγίας Μαρίνας.
Η Πολιτεία απούσα…
Το γεγονός ότι τα Συνοριακά Τμήματα είναι εντελώς αποδυναμωμένα εκμεταλλεύονται οι διαρρήκτες, που τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει… χρυσές δουλειές! Οι επιδρομές είναι μαζικές και σύμφωνα με τους Διοικητές από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως πρόκειται για συγκεκριμένη σπείρα από την Αλβανία, η οποία μέσα σ’ ένα βράδυ μπορεί ν’ ανοίξει 20 – 25 σπίτια.
Τελευταίο κρούσμα η επιδρομή τους στο ακριτικό Σταυροσκιάδι, όπου μέσα σε λίγες ώρες διέρρηξαν δέκα σπίτια και μάλιστα στο τελευταίο μαγείρεψαν κι έφαγαν κιόλας!
Οι υπάρχοντες συνοριοφύλακες κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά δεν επαρκούν για να πραγματοποιούν περιπολίες σε όλα τα χωριά και μάλιστα όταν δεν διαθέτουν και τα απαιτούμενα μέσα.
Αξιοσημείωτο είναι, όπως τονίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου, ότι μια υπηρεσία με 113 οργανικές θέσεις, σήμερα σ’ αυτή υπηρετούν 50 άτομα, ενώ όταν υπάρχουν άδειες μόλις φτάνουν τα 38! Όσον αφορά τα αυτοκίνητα, μπορεί στα χαρτιά να υπάρχουν 15, στην πραγματικότητα όμως είναι 6 και μάλιστα τα 4 από αυτά έχουν συντηρηθεί με χρήματα των ίδιων των συνοριοφυλάκων! Για να αντιληφθεί κανείς την παντελή αδιαφορία από πλευράς Πολιτείας αρκεί ν’ αναφερθεί ότι πέρυσι τον Μάρτιο μια υπηρεσία με 113 άτομα, είχε μείνει χωρίς κανένα αυτοκίνητο για ένα μήνα!
Μετά από όλα τα παραπάνω, πώς να μην αυξηθεί η εγκληματικότητα και πώς να νιώθουν ασφαλείς οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των ακριτικών χωριών μας, που απλά κάνουν τον… σταυρό τους να μην πέσουν στα χέρια των κακοποιών που ρημάζουν ότι βρίσκουν. Γιατί είναι θέμα χρόνου, όταν… τελειώσουν από τα κλειστά σπίτια να συνεχίσουν τη « δουλειά» τους και στα κατοικημένα, με όποιες συνέπειες μπορεί αυτό να έχει ακόμη για την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο
Το καυτό θέμα λοιπόν της έξαρσης της εγκληματικότητας συζητήθηκε στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου, με κοινή διαπίστωση όλων ότι πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους. Αυτό που αποφάσισε είναι να βοηθήσει οικονομικά τα Αστυνομικά Τμήματα για την συντήρηση των οχημάτων και για να εμπλουτιστεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Ακόμη να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, όπως και με το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ ζητά να επιστρέψουν άμεσα οι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες συνοριοφύλακες, καθώς τα Τμήματα στα χωριά έχουν απογυμνωθεί εντελώς από προσωπικό.
Στη τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης σημείωσε ότι εάν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση, η Δημοτική Αρχή, κάτοικοι και φορείς θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να αναδείξουν πιο έντονα το πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Ι. Ντόντης υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο με την συνεργασία φορέων και Πολιτείας, ενώ ακούστηκαν και άλλες προτάσεις από την ελάσσονα αντιπολίτευση, όπως για παράδειγμα οι σύλλογοι των χωριών, όπου υπάρχουν, να ενεργοποιηθούν και να προσέχουν τα χωριά τους!


ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/