Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Το 5% των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες θα αποδίδεται στη Περιφέρεια

Την ανάγκη να υπάρξει εκτενής διαβούλευση στα θεσμικά όργανα της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης της χώρας, προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικές εισηγήσεις που θα τεθούν υπόψη της κυβέρνησης στην έκδοση των απαιτούμενων κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για την αξιοποίηση των αποθεμάτων Υδρογονανθράκων στη χώρα, επισημαίνει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης με επιστολή που απέστειλε προς τους Προέδρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ένωσης Περιφερειών (ΕΝ.ΠΕ).
Ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τον ν.4001/2011 υπάρχει πρόβλεψη για παρακράτηση ποσοστού 20% από τα έσοδα του Δημοσίου προκειμένου να διατεθούν στο Πράσινο Ταμείο για δράσεις προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος των περιοχών στις οποίες εντοπίζονται κοιτάσματα Υδρογονανθράκων, ενώ ταυτόχρονα θα αποδίδεται το 5% των εσόδων του Δημοσίου στη Περιφέρεια, ως ανταποδοτικό τέλος.
Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ καλεί τους κ.κ. Ασκούνη και Σγουρό, να προωθήσουν όλες τις διαδικασίες - σε πρώτη φάση με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου όπου έχουν ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμοί - ώστε να καταθέσουν το συντομότερο την τελική τους εισήγηση προς το ΥΠΕΚΑ.
Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, στην ουσία μπαίνουν στο παιχνίδι του πετρελαίου και οι Περιφέρειες και οι δήμοι, οι οποίοι θα πρέπει να σταθμίσουν τα οφέλη και τις δυνατότητες που ανοίγονται από τις έρευνες και την πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων.