Αν, μάλιστα, ευσταθούν οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην «Ημερησία», ότι η ΑΤΕ προχωρά άμεσα στην δεύτερη και κρίσιμη φάση του διαγωνισμού, τα πάντα θα κριθούν μέσα από αυτόν, αφού η πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης ούτε έγινε, ούτε υπάρχει έστω κάποια ένδειξη ότι μπορεί να γίνει. Παρόλο που ζητήθηκε πολλάκις από τους φυσικούς φορείς της «Δωδώνης» και την αυτοδιοίκηση.
Το μόνο... παρήγορο στοιχείο, είναι ότι στην δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών θα μετέχουν και οι Ενώσεις, αλλά είναι σαφές, ότι δεν μπορούν να «χτυπήσουν» το πακέτο της ΑΤΕ, απλά ζητούν να μεταβιβαστεί το 67,77% στην λογιστική αξία, ή στην ονομαστική αξία όπως ζητούν οι κτηνοτρόφοι με πρόταση για κλαδικό συνεταιρισμό και συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, κάτι που δεν μπορεί να ισχύσει σε έναν διεθνή διαγωνισμό, όπου θα υπάρξουν προσφορές πολύ μεγαλύτερες. Η περίπτωση να σταματήσει πριν την κατάληξη ο διαγωνισμός δεν αποκλείεται, αλλά φαντάζει απίθανη εξέλιξη...
Έγινε η επιλογή εταιρειών για τη Β΄ φάση
Η «Ημερησία» αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ότι «όσον αφορά στη «Δωδώνη», σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αξιολόγηση των εταιρειών που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και επιλέχθηκαν αυτές που θα συνεχίσουν στην κούρσα διεκδίκησης, η οποία από εδώ και πέρα αποκτά δεσμευτικό χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη φάση του διαγωνισμού κατέθεσαν ενδιαφέρον συνολικά 15 εταιρείες, εκ των οποίων 8 διεθνείς και 7 ελληνικές».
Προσθέτει ακόμη, ότι «ανάμεσα σε αυτές, εκτός από την κοινοπραξία των κτηνοτρόφων μετόχων της «Δωδώνης», ΕΑΣ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας και Άρτας-Φιλιππιάδας, είναι η «Τυράς» (του ομίλου Όλυμπος), η «Μινέρβα Ελαιουργική», επενδυτικό κεφάλαιο που ελέγχεται από τον εφοπλιστή Ρέστη και η «Κρι Κρι», ενώ από τις διεθνείς εταιρείες, το «παρών» έδωσαν οι γαλακτοβιομηχανίες «Lactalis» και «Friesland».
Να προσθέσουμε ότι η ΑΤΕ έχει περιθώριο μέχρι και τον Ιούνιο να πουλήσει τις θυγατρικές εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα και αν δεν το πετύχει μπορεί να ζητήσει παράταση μέχρι το τέλος του έτους για διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Επικαλείται πληροφορίες των «Νέων Αγώνων»
Η «Ημερησία» στο ίδιο ρεπορτάζ, χωρίς να αναφέρει την πηγή προέλευσης των πληροφοριών που είναι οι «Νέοι Αγώνες» επικαλείται την πρόταση των κτηνοτρόφων για κλαδικό συνεταιρισμό και την δημοσκόπηση που έγινε. Και τα δυο σχετικά ρεπορτάζ δημοσιεύτηκαν στους «Νέους Αγώνες» τις προηγούμενες μέρες.
«Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, έχει διερευνηθεί και το ενδεχόμενο από τους παραγωγούς-κτηνοτρόφους, οι οποίοι προμηθεύουν με πρώτη ύλη την εταιρεία, να συστήσουν κλαδικό συνεταιρισμό μαζί με τους εργαζόμενους της «Δωδώνης» και την αυτοδιοίκηση της Ηπείρου.
Στον κλαδικό αυτό συνεταιρισμό θα ζητήσουν να μεταβιβαστούν στην ονομαστική τους αξία οι μετοχές της εταιρείας, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΑΤΕ.
Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα και μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των ελληνικών-ξένων εταιρειών για τη «Δωδώνη», έλαβε χώρα τηλεφωνική δημοσκόπηση στην Ήπειρο, με την οποία ανιχνεύθηκαν οι απόψεις των πολιτών για τα προϊόντα της, αλλά και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε κατ' εντολή εταιρείας, η οποία ενδιαφέρεται για τη «Δωδώνη» και εισήλθε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού».
Πολιτική η λύση, επιμένουν ΕΑΣΙ και κτηνοτρόφοι
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης ερωτηθείς για την εξέλιξη αυτή, την επιλογή των εταιρειών για τη δεύτερη φάση, δήλωσε ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση από την ΑΤΕ, το μόνο που γνωρίζει είναι η δέσμευση του διοικητή της, ότι οι Ενώσεις θα μετέχουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Θα καταθέσουν πρόταση την οποία επεξεργάζεται ο Σύμβουλος που προσέλαβαν για την εξαγορά, αυτή είναι η θέση των Ενώσεων, μαζί βέβαια με το αίτημα να τηρηθεί το καταστατικό και να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.
Ποια ακριβώς πρόταση θα καταθέσουν οι Ενώσεις για εξαγορά δεν θέλησε, και είναι φυσικό, να αποκαλύψει ο κ. Μπαλτογιάννης, πάντως η ΕΑΣΙ δεν απορρίπτει και την πρόταση των κτηνοτρόφων για κλαδικό συνεταιρισμό και μεταβίβαση, στην ονομαστική αξία, των μετοχών (67,77%) της ΑΤΕ στους κτηνοτρόφους, στους εργαζόμενους στην εταιρεία και στην αυτοδιοίκηση.
Και αυτή η πρόταση, όπως και για εταιρεία λαϊκής βάσης, η για μεταβίβαση στις Ενώσεις στην λογιστική αξία, έχουν νόημα μόνο μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης, όμως...
ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr