Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ»: Εμφάνιση του Δημάρχου στο TV1 στις 8 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δολιανά 10-02-2012


Πριν 4 ημέρες (Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου) στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος κ. Καψάλης δεν θεώρησε αναγκαία την σχετική ενημέρωση του σώματος για τα αποτελέσματα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή, όπου τέθηκαν επί τάπητος και συζητήθηκαν σημαντικά θέματα.
Επίσης εισηγήθηκε και πέτυχε την απόρριψη Ψηφίσματος (που κατέθεσαν τρεις Δημοτικοί Σύμβουλοι), το οποίο καλούσε το Δήμο να απεργήσει την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου συμπαραστεκόμενος στους κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων, αλλά και αντιδρώντας θεσμικά στην προαποφασισμένη υποκλοπή πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όμως, δύο μέρες αργότερα και σε τοποθέτησή του στην τηλεόραση τον ακούσαμε όλοι μας να περιγράφει τις εργασίες του συνεδρίου, να παρουσιάζει την απελπιστική κατάσταση του Δήμου λόγω της μείωσης των πόρων και να θέλει να πείσει ότι αγωνίζεται για την ανατροπή αυτών των αποφάσεων!
Θεωρούμε, ότι με την στάση του αυτή, ο Δήμαρχος, συνειδητά υποβάθμισε το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου και έγινε πλέον μέρος του συνολικού προβλήματος, αφού οι δηλώσεις και οι προθέσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την έμπρακτη βούληση, την ισχύ, την αποφασιστικότητα και την συλλογική έκφραση των Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε για την στήριξη των θέσεων, είτε για την διεκδίκηση των συμφερόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του τόπου μας γενικότερα.
Σε αυτή του την παρουσία στην τηλεόραση είπε και πολλά άλλα, τα οποία αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως εντολέας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Με λίγα λόγια κινείται με βάση τις προσωπικές εκτιμήσεις και στόχους.
Με ακόμα λιγότερα λόγια κάνει του κεφαλιού του.
Κατ’ επανάληψη αναφέρθηκε στην επίτευξη αναστολής της απόφασης της Αγροτικής Τράπεζας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο όμως δεν είχε πάρει τέτοια Απόφαση.
Παραθέτουμε αυτολεξεί αποσπάσματα της Απόφασης 1/10-1-2012:
1. «Ζητούμε από την Διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών, την άμεση ανάκληση της απόφασής της για την δημιουργία υποκαταστήματος στο Καλπάκι και την απρόσκοπτη λειτουργία των υποκαταστημάτων της στον Παρακάλαμο και το Δελβινάκι».
2. «Τη συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής, για την επίδοση κατ’ ιδίαν, του ανωτέρω ψηφίσματος του Δ.Σ. στη Διοίκηση της ΑΤΕ».
Το θέμα το χειρίστηκε μόνος του ο Δήμαρχος, χωρίς την Διαπαραταξιακή Επιτροπή και για τον –τουλάχιστον- απρόσεκτο χειρισμό ευθύνεται μόνον ο ίδιος.
Όπως φαίνεται παραπάνω το Δ.Σ. απαιτούσε την ΑΝΑΚΛΗΣΗ της απόφασης και όχι την ΑΝΑΣΤΟΛΗ. ΑΝΑΚΛΗΣΗ απόφασης σημαίνει ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ, ενώ ΑΝΑΣΤΟΛΗ σημαίνει απλώς ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.
Συνεπώς θεωρούμε ότι δεν εκτελέστηκε η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το θέμα της ΑΤΕ είναι ακόμη σε εκκρεμότητα με ευθύνη του Δημάρχου. Εκτιμούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επανέλθει και να ζητήσει την εφαρμογή όσων έχουμε αποφασίσει, για την κλιμάκωση του αγώνα μας απέναντι στην ΑΤΕ.
Καλούμε σε επαγρύπνηση όλους τους Δημότες.
Αναφέρθηκε όμως ο Δήμαρχος και σε ζητήματα Ασφάλειας των κατοίκων.
Για το παρόν καλά τα είπε, αφού βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων. Δεν μας είπε για το παρελθόν και γιατί φτάσαμε εδώ.
Δεν μας είπε επίσης, ότι ως Δήμαρχος ποτέ δε διαμαρτυρήθηκε συντεταγμένα, ποτέ δεν κάλεσε την κοινωνία να συμπαραταχθεί, φροντίζοντας έτσι, ηθελημένα ή άθελά του να αμβλύνει τις αντιθέσεις προς τους διοικούντες.
Αναφέρθηκε και στην πιθανή αποχώρηση του Ειρηνοδικείου Δελβινακίου, ενώ μόλις πριν μερικές μέρες υποβάθμιζε το ζήτημα, ίσως μόνο και μόνο επειδή το είχε αναδείξει η Παράταξή μας.
Ας είναι, φτάνει οι αντιρρήσεις να μη μείνουν μόνο στα αρχεία του τηλεοπτικού σταθμού.
Στην συνέχεια της συνέντευξής του όμως, ενώ ανέφερε σωστά ότι πρέπει οι διοικούντες να βλέπουν με άλλο μάτι και άλλα μέτρα/σταθμά την παραμεθόριο περιοχή μας, υπέπεσε σε ΒΑΡΥ ΑΤΟΠΗΜΑ, εκτιμώντας αυθαίρετα ότι «εμείς δεν ζητάμε να παραμείνει η Δ.Ο.Υ. Δελβινακίου των δώδεκα ατόμων, αλλά μιά Δ.Ο.Υ. των τριών ατόμων». Ήταν μια ηττοπαθής δήλωση που μας βρίσκει πέρα για πέρα αντίθετους, τόσο σε επίπεδο γνώμης, όσο και σε επίπεδο τακτικής. Όταν ξεκινάς έναν αγώνα δηλώνοντας εξαρχής ότι υποχωρείς, τότε κανείς δεν θα σε υπολογίσει. Επιπλέον, δεν εκλιπαρούμε κανέναν, απαιτούμε όσα αξίζει ο τόπος μας και θα συγκρουστούμε για αυτά με όσους μας επιβουλεύονται. Μία τέτοια θέση του Δημάρχου, με εκπτώσεις, βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα του Δήμου μας.
Τέλος, θα πρέπει να διορθώσουμε τον Δήμαρχο για την επερχόμενη ΕΟΖ στα 600 στρέμματα της Κακαβιάς, για την οποία μας είπε ότι είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ότι θα λειτουργεί και σαν εμπορευματικός σταθμός.
Οι ΕΟΖ προβλέφθηκαν σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και σύμφωνα με τις διατάξεις οι χώροι και οι προϋποθέσεις σύστασης των ελεύθερων ζωνών κι αποθηκών καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Η αλλαγή που προωθείται αφορά αποκλειστικά στη δυνατότητα που θα δίνεται από το νόμο στον Υπουργό Οικονομικών να επιτρέπει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε εξαγωγικές επιχειρήσεις να εκτελούν ελαφρές μεταποιητικές δραστηριότητες εντός των συγκεκριμένων χώρων ώστε να επανεξάγουν τα προϊόντα χωρίς αυτά να υφίστανται κόστη εκτελωνισμού».
Ας κρατήσει μικρό καλάθι λοιπόν ο Δήμαρχος και ας είναι πιο προσεκτικός όταν ενημερώνει -όταν το κάνει κι αυτό- ας είναι με ακρίβεια και στις πραγματικές διαστάσεις.
Ο επικεφαλής της παράταξης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης: Ντόντης Γιάννης
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αλεξίου Γιώργος, Καραγιώργος Γιάννης, Μεντής Χαράλαμπος, Κολιάκης Δημήτρης, Σώτος Γιάννης, Τόπουλος Βασίλης.