Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Από την 1η Μαρτίου η μείωση του κατώτατου μισθού

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εξειδίκευση των διατάξεων του νέου μνημονίου, με ερμηνευτικές εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εργασίας.

Εντός της επόμενης εβδομάδος, στη Βουλή αναμένεται ότι θα ψηφιστούν δύο εφαρμοστικοί του μνημονίου νόμοι που αφορούν την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων καθώς και τις νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Οι αλλαγές που θα γίνουν στις συλλογικές συμβάσεις θα οριστούν με εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας.
Για τον κατώτατο μισθό
Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διευκρινίζει ότι η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου. Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε ότι η μείωση είναι «δικαίωμα και όχι υποχρέωση του εργοδότη», ο οποίος μπορεί και να μην την εφαρμόσει.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις 20 παροχές, το ύψος των οποίων συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, μεταξύ των οποίων είναι και το επίδομα ανεργίας. Μέχρι στιγμής, έχει εξαιρεθεί από τη μείωση το επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το εξωιδρυματικό.
Για τις συμβάσεις εργασίας
Πάντως, κι ενώ οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας αναμένεται ότι θα καταργηθούν οριστικά, η μείωση του χρόνου της μετενέργειας στους τρεις μήνες αναμένεται ότι θα προκαλέσει μειώσεις μισθών που θα ξεπεράσουν το 40%.
Το μνημόνιο προβλέπει την λήξη των κλαδικών συμβάσεων το αργότερο σε ένα έτος από την ψήφισή του, ενώ η μετενέργεια τους περιορίζεται σε τρεις μήνες, ενώ η δράση της στις ατομικές συμβάσεις αφορά συγκεκριμένες αμοιβές.
Εφόσον παρέλθει τρίμηνο από τη μετενέργεια, οι εργαζόμενοι επανέρχονται στο βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης και του κλιμακίου που είναι ενταγμένος ο μισθωτός, ενώ διατηρούν τα εξής τέσσερα επιδόματα: ωρίμανση, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων.
Επίσης καταργείται και η τυχόν επιπλέον αμοιβή που έχει συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.
Για τις επικουρικές συντάξεις
Επίσης, ο κ. Κουτρουμάνης δεν απέκλεισε νέες μειώσεις στις επικουρικές. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι οι μειώσεις που αποφασίστηκαν είναι της τάξεως του 13,6% στις κύριες συντάξεις.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr/