Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Πλούσιο το θέαμα και το ακρόαμα στη Eκδήλωση-Αφιέρωμα στον Μητς Μήτση και τα τελευταία βιβλία του

Πλούσια ήταν η πολιτιστική βραδιά, αφιερωμένη στην πολιτιστική παρουσία και τη σπουδαία λογοτεχνική προσφορά του εκλεκτού φίλου, συνεργάτη και προγονολάτρη Μητς Μήτση, που οργάνωσαν από κοινού η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, η Ομοσπονδία Μουργκάνας και το Περιοδικό ‘‘Ήπειρος Άπειρος Χώρα’’, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου. Ο Μητς Μήτσης είναι πασίγνωστος στους Ηπειρώτες και στον Ηπειρωτικό πνευματικό κόσμο και στον Ηπειρωτικό πολιτιστικό χώρο.
Διακονεί με ανιδιοτέλεια, επί δεκαετίες, το πνεύμα και τον πολιτισμό, την παράδοση και την πρόοδο, την κοινωνία και την πατρίδα.
Η διακονία του Μητς Μήτση, είναι πρωτόγνωρη, είναι πληθωρική, είναι άνευ προηγουμένου και άνευ ανταλλαγμάτων. Συνίσταται σε ένα πολυποίκιλο πνευματικό και πολιτιστικό έργο, που ξεκινάει από τη Συλλογή του σπάνιου λαογραφικού υλικού, περνάει στη Συλλογή εικαστικών έργων τέχνης, επεκτείνεται στη δημιουργία στίχων της αγάπης και του πόνου, της πατρίδας και της ξενητιάς, διαβαίνει τη γέφυρα και περνάει στα λογοτεχνικά κείμενα, που ηθογραφούν τον γενέθλιο τόπο και τον κόσμο της γενιάς του, και προχωράει στη δραματουργική απεικόνιση της ζωής, εκεί στα πάτρια χώματα, για να ακουμπήσει και να ξαποστάσει, προσωρινά, με τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου, της Πινακοθήκης και της Βιβλιοθήκης.
Κοντολογίς ο Μητς Μήτσης είναι ένας άνθρωπος με πάθος για δημιουργία και πάθος για προσφορά. Μέριμνά του, φροντίδα του και σκοπός της ζωής του, να κάνει τις δημιουργίες του κτήμα της κοινωνίας, απόκτημα του λαού.
Στα δέκα οχτώ λογοτεχνικά του έργα, έχει κλείσει την απέραντη αγάπη για τον δικό του στενό κόσμο αλλά και για τον απέραντο Ελληνισμό.
Στο πλούσιο και υψηλού επιπέδου πολιτιστικό Αφιέρωμα στην Μητς Μήτση συμμετείχαν:
Η Αγγελική Καραγεώργου, στέλεχος του Λυκείου των Ελληνίδων, που με πολύ γλαφυρότητα και μαεστρία, ξενάγησε το κοινό στα μονοπάτια στους δρόμους και στις λεωφόρους, που ευτύχησε να περπατήσει στη ζωή ο δημιουργός Μητς Μήτσης.
Η Στέιση Βεντούρα, Μουσειολόγος και Μουσειοπαιδαγωγός, που με ενάργεια και πληρότητα, παρουσίασε το βιβλίο του ‘‘Ο Δάσκαλος του Δευκαλίωνα’’.
Η Κλεοπάτρα Σβανά, Σκηνοθέτις, που απέδωσε έξοχα το ήθος και το πνεύμα του βιβλίου ‘‘Λουλούδια Αγριομυγδαλιάς’’.
Η Αλεξάνδρα Τράντα, Μουσειολόγος και Αρχαιολόγος, που ανέλυσε διεξοδικά τα βαθιά και πανανθρώπινα νοήματα του βιβλίου ‘‘Όταν μιλούν τα όπλα δακρύζουν και τα κρίνα’’.
Ο Σωκράτης Βασιλείου, Εκπ/κός- συγγραφέας και Σύμβουλος των Εκδόσεων ‘‘Άπειρος Χώρα’’, αναφέρθηκε στη συνάντηση γνωριμίας με τον τιμώμενο δημιουργό τον Ιούλιο του 2001, μια γνωριμία, που αποτέλεσε την απαρχή της συνεργασίας τους στο περιοδικό‘‘Ήπειρος Άπειρος Χώρα’’ και την αφετηρία ενός ισχυρού και άρρηκτου πνευματικού και οικογενειακού δεσμού.
Ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, σκηνοθέτης και Έφορος Πολιτισμού της Π.Σ.Ε., που προσδιόρισε με σαφήνεια τα όρια και τις συντεταγμένες του πνευματικού έργου και της πολιτιστικής προσφοράς του Μητς Μήτση, αποκαλύπτοντας και την αμοιβαία πρόθεσή τους για μια σπουδαία συνεργασία, που μελετούν με τον τιμώμενο δημιουργό.
Κλείνοντας το μέρος των ομιλιών, ο ίδιος ο τιμώμενος δημιουργός, παρουσίασε άγνωστες στιγμές της ζωής του και άγνωστες πτυχές του έργου του, διαβεβαιώνοντας τους πάντες, ότι έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται στον υπόλοιπο της ζωής του χρόνο, που έχει κανονίσει γι’ αυτόν ο Δημιουργός.
Σύντομες ευχαριστήριες παρεμβάσεις έκαναν η Ζωή Ντρούκα, πρόεδρος της ΟΜΟ Μουργκάνας και η εκπρόσωπος του ‘‘Χαμόγελου του Παιδιού’’.
Η Εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά:
Από το Ηπειρωτικό μουσικό συγκρότημα ‘‘Λαλητάδες’’, που ερμήνευσαν τα τραγούδια: ‘‘Μοιρολόϊ της Μάνας’’, και ‘‘Αντάμωμα στην ορεινή Πίνδο’’.
Από τη Χορωδία Μουργκάνας, που ερμήνευσε το ‘‘Τραγούδι της νύφης’’ και από τη Χορωδία της Πανηπειρωτικής, που υπό τη δ/νση του Βαγγέλη Κώτσου, ερμήνευσε το τραγούδι ‘‘Τα περιστερια της Μάνας’’.
Τέλος να σημειώσουμε ότι την οικονομική στήριξη της εκδήλωσης είχε αναλάβει η εταιρεία συσκευών μαγειρικής ‘‘ΑΜC’’, και όλα τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων του δημιουργού Μητς Μήτση, διατέθηκαν στο ‘‘Χαμόγελο του Παιδιού’’.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ειλικρινείς και, από καρδιάς ευχές όλων, θα τον βοηθήσουν να συνεχίσει την δημιουργική του παρουσία.
Τον δημιουργό τίμησαν με την παρουσία τους, γεμίζοντας την αίθουσα της Πανηπειρωτικής, πολλοί εκπρόσωποι Οργανώσεων αποδήμων και φίλοι Ηπειρώτες.


Σωκράτης Βασιλείου