Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ξεκινάνε διακοπές ηλεκτροδότησης

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ στα Γιάννινα εφάρμοσαν τις πρώτες εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης σε επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν το ειδικό τέλος ακινήτων Ξεκίνησαν οι διακοπές ηλεκτροδότησης σε επιχειρήσεις του Νομού Ιωαννίνων που δεν κατέβαλαν το ειδικό τέλος ακινήτων, που είχε συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Οι πρώτες εντολές για διακοπή της ηλεκτροδότησης, τόσο σε οικιακούς καταναλωτές, όσο και σε εκμεταλλεύσεις (καταστήματα, επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανίες) έχουν φτάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ στα Γιάννινα. Ειδικότερα, από 16/01 μέχρι 26/01 εκδόθηκαν εντολές για 1576 διακοπές σε οικιακούς καταναλωτές, οι οφειλές των οποίων ανέρχονται σε 981.195 ευρώ, και 141 διακοπές σε εκμεταλλεύσεις με συνολικές οφειλές στις 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ και γραμματέα του περιφερειακού γραφείου της ΓΕΝΟΠ Βασίλη Γούκο, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 40 διακοπές σε επιχειρήσεις και καταστήματα, με βάση και τις εντολές που έχουν λάβει.
Βέβαια, ο κ. Γούκος διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται το προσωπικό να ξεκινήσει τις διακοπές σε οικιακούς καταναλωτές, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους καταναλωτές που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και δεν πρέπει να γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Ακόμη, υπογράμμισε πως οι τεχνικοί της ΔΕΗ που θα προχωρήσουν σε διακοπές ηλεκτροδότησης δεν πρόκειται να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους καταναλωτές. «Από εκεί και πέρα θα μεριμνήσει η υπηρεσία. Εμείς έχουμε αποφασίσει να μην έρθουμε σε σύγκρουση με τους καταναλωτές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως, διευκρίνισε πως σε όσες διακοπές έγιναν μέχρι στιγμής δεν εντοπίστηκαν προβλήματα με τους καταναλωτές. Στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις ήταν σε λειτουργία, ενώ ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών πλήρωσε τελικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και του τέλος ακινήτων, για να μην προχωρήσει η διακοπή. Όπως σημείωσε ο κ. Γούκος, δεν έλειψαν και οι ιδιοκτήτες που άφησαν τους τεχνικούς της ΔΕΗ να διακόψουν την ηλεκτροδότηση, καθώς ούτως ή άλλως είχαν σκοπό να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.
«Δεν είναι θέμα μονοπωλίου, αλλά διαχείρισης»
Ο κ. Γούκος αναφέρθηκε ακόμη στις τελευταίες εξελίξεις με τη μεταφορά 200.000 πελατών δύο ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτρισμού προς τη ΔΕΗ, εξαιτίας των χρεών των εταιρειών που ανέρχονται σε περίπου 190 εκ. ευρώ.
Όπως σημείωσε, η ΔΕΗ από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως είχε κατηγορηθεί πως αντιδρά γιατί χάνεται το μονοπώλιο. «Δεν είναι θέμα μονοπωλίου, αλλά διαχείρισης», σημείωσε, όπως τελικά διαφάνηκε.
Πλέον οι καταναλωτές των δύο εταιρειών έχουν ένα περιθώριο τριών μηνών για να επιλέξουν δίκτυο. Βέβαια, ο κ. Γούκος διευκρίνισε πως σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν οι οφειλές των δύο εταιρειών (120 εκ. ευρώ προς τον ΔΕΣΜΗΕ και 70 εκ. ευρώ προς τη ΔΕΗ), δεν αποκλείεται η ΔΕΗ να προχωρήσει και σε διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Μαριάννα Λάζου από τον Ανεξάρτητο


ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr