Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Βροχή οι παραιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων - Δεν περιμένουν την εφεδρεία

Απογοητευτικά εξακολουθούν να είναι τα στοιχεία που αφορούν την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, καθώς η τάση φυγής από το Δημόσιο επιβεβαιώνεται μετά και τις νέες χθεσινές καταχωρίσεις φορέων για τους δημοσίους υπαλλήλους που απομακρύνονται από τις υπηρεσίες τους.

Από τις 1.335 νέες καταχωρίσεις, οι 1.125 αφορούσαν οικειοθελείς παραιτήσεις υπαλλήλων για συνταξιοδότηση - ποσοστό δηλαδή 84% - ενώ σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία μπήκαν μόλις 101 εργαζόμενοι. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 6.264 αποχωρήσεις υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 4.910 έγιναν με παραιτήσεις.
Σε επίπεδο εκπαιδευτικών κατηγοριών μεγαλύτερο ποσοστό παραιτήσεων καταγράφεται σε υπαλλήλους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γεγονός που συνδέεται - όπως αναφέρουν στελέχη του Δημοσίου - και με τις μεγάλες περικοπές οι οποίες απορρέουν από το νέο μισθολόγιο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.
ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέφευγαν πάντως χθες να απαντήσουν κατά πόσον οι παραιτήσεις θα γίνουν δεκτές από την τρόικα ως απόρροια του μέτρου της εφεδρείας και θα συνυπολογιστούν στις 30.000 αποχωρήσεις υπαλλήλων που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους. Οπως αναφερόταν, ο περιορισμός του αριθμού των υπαλλήλων συνεπάγεται και μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, το οποίο αποτελεί μία από τις βασικές επιταγές της τρόικας και ως εκ τούτου εξέφραζαν την ελπίδα πως δεν θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο που έγιναν οι αποχωρήσεις. Από το υπουργείο παρέπεμπαν την αξιολόγηση του μέτρου της εφεδρείας μετά την ολοκλήρωση της καταχώρισης όλων των στοιχείων, οπότε και θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τον αριθμό εφέδρων και αποχωρούντων από το Δημόσιο.
Η αποστολή των στοιχείων από τους φορείς γίνεται, όμως, με αργούς ρυθμούς, αν και όπως επισημαινόταν, η δημοσιοποίησή τους έχει περιορίσει την απροθυμία που έδειχναν.
Παρά το γεγονός πως τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη καταχωριστεί, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε χθες πως έχουν προχωρήσει 900 απομακρύνσεις υπαλλήλων από νοσοκομεία και προνοιακά ιδρύματα, αλλά μόνον το 10% από αυτές αφορά προσυνταξιοδοτική εφεδρεία.


ΠΗΓΗ: www.tanea.gr