Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Η θετική ψήφος του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα ξενοδοχεία στην Παμβώτιδα και η τσιμεντοποίηση της ζωής μας

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Τον τελευταίο μήνα εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας μέσα από τις Οικολογικές τους σελίδες: Real News, Πρώτο Θέμα, Καθημερινή καταγγέλουν την εκποίηση του περιβαλλοντικού πλούτου της Παμβώτιδας και την βαρβαρότητα απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά από τις αδειοδοτήσεις που παρέχει η Περιφερειακή Διοίκηση στα τρία ξενοδοχεία στην απαγορευμένη ζώνη των 300 μέτρεων.
Αυτή η αυθαίρετη «διασπάθιση» κοινωνικών αξιών και φυσικών πόρων ανέλαβε ευλαβικά η πλειοψηφική παράταξη του κου Καχριμάνη «ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» δίχως καμιά ένδεια.
Το ΟΧΙ, η αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Ιωαννίνων δεν τους απασχόλησε…
Το ΟΧΙ του ΤΕΕ/Ηπείρου δεν τους προβλημάτισε…
Το ΟΧΙ της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ δεν τους πτόησε…
Το ΟΧΙ σύσσωμης της Αντιπολίτευσης και των Παρατάξεων της Αριστεράς δεν τους συνέτισε.
Ο Δούρειος Ίππος της κερδοσκοπίας γης και των τετελεσμένων έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις προστασίας.
Η παράταξη του κου Καχριμάνη συνεπής στα κελεύσματα των τοπικών οικονομικών κέντρων, συνώνυμη πια του YES BUSSINESS MEN είναι πια αντιμέτωπη με την ιστορία. Ρομφαία σπάθη η ετυμηγορία της Τατιάνας Καλογιάννη, (Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, «λυσσαλέα» υπεραμύνθηκε υπέρ της «τσιμεντοποίησης» της ζωής μας.
Αιδώς, κύριοι των αλλότριων και περιφερειακών… της κοινωνίας συμφερόντων! Το ενδιαφέρον σας για το περιβάλλον υπήρξε προκλητικά υποκριτικό


«…το μόνο για το οποίο καλείται (κατά την Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος) να εξετάζει η Περιφερειακή διοίκηση είναι(;) Αν τα λύματα της ξενοδοχειακής μονάδας 142 κλινών 5* Παραλίμνιος ΞΤΟΕ Α.Ε. συμφερόντων Κώστα Μήτση στην περιοχή Βοτανικός πηγαίνουν εκεί που πρέπει…»;
Ο ρόλος υπηρεσιακής κάλυψης «εκκένωσης ακαθάρτων» θα ταίριαζε γάντι στην Περιφερειακή Επιτροπή… Σ’ αυτό το ζέον τοπίο ενταφιάζονται και τα τελευταία ψήγματα ωριμότητας και πολιτικής ευθύνης.
Με αιχμή την υπεράσπιση της μητέρας γης, της κοινωνικής βιωσιμότητας και την βιοποικιλότητα, το τσουνάμι των υπογραφών που συσσωρεύονται για λογαριασμό του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων (www.ecoiannina.gr) έως τις 15 Γενάρη, αποτελεί αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας, που ελάχιστα γνώριζε για το «ανουσιούργημα», που προκαλείται από την άσκηση της πολιτικής εξουσίας. Οι πολιτικές των οικονομικών συμφερόντων αυτού του ξεπερασμένου μοντέλου της μεταπολιτευτικής Αστικής δημοκρατίας, δίχως κανένα σεβασμό στην οικολογία, δεν εγγυώνται πλέον τις αξίες, τα οράματα, τα κριτήρια εντιμότητας και αξιοπρέπειας του κοινωνικού χώρου.
Οι περιφερειακές αυτές αποφάσεις «πολιτικού αυτισμού» ως χώρος οριζόντιας πολιτικής, ισοδυναμούν με απώλεια μεγάλων ευκαιριών μελλοντικού φιλοπεριβαλλοντικού σχεδιασμού, για την ευλογημένη Ηπειρωτική γη.
Κι όμως η κομματοκρατία «δηλητηριάζει» τη λογική και την κοινωνική ποιότητα ζωής. Έχουν γελοιοποιήσει ακόμη και τον φασισμό…
«…Οι πολιτικοί υπεύθυνοι σκέφτονται τις επόμενες γενιές,
Οι πολιτικάντηδες σκέφτονται τις επόμενες εκλογές…»