Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΔΩΔΩΝΗ: Ούτε νέες τιμές, ούτε πριμ

Με ... άδεια χέρια έφυγαν οι κτηνοτρόφοι.
Αρνητική ήταν η χθεσινή απόφαση της μεγαλομετόχου ΑΤΕ, δια των μελών της στο διοικητικό συμβούλιο της «Δωδώνης», στο αίτημα των παραγωγών-συνεργατών της για αυξημένες τιμές στο γάλα και τη διανομή πριμ από τα κέρδη, όπως γίνονταν κάθε χρόνο.
Το μόνο που έκανε η πλειοψηφία (οι Ενώσεις στηρίζουν το αίτημα των κτηνοτρόφων) ήταν να επαναφέρει την τιμή στο αγελαδινό στα 45 λεπτά, όπως ήταν πρόπερσι, γεγονός που δεν ικανοποίησε τους κτηνοτρόφους, αφού ζητούσαν να γίνει εκκαθάριση με τη διανομή πριμ και οι τιμές που προκύπτουν να αποτελέσουν τιμές εκκίνησης της περιόδου που ήδη άρχισε.
Έτσι οι τιμές μένουν λίγο πάνω από 1 ευρώ στο πρόβειο και στα 65 λεπτά για το γίδινο, όπως ήταν πριν την περσινή εκκαθάριση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πανηπειρωτικού κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Μιχάλη Τζίμα, Ουσιαστικά η ΑΤΕ κρατά στο ταμείο τα κέρδη της χρονιάς που εκτιμώνται στα 4 εκ. ευρώ και ενώ πέρυσι οι παραγωγοί μοιράστηκαν ως συμπληρωματική τιμή περίπου 3 εκ. ευρώ, φέτος δεν παίρνουν τίποτε...
Αν και οι Ενώσεις-μέτοχοι παραιτούνται των κερδών που τους αναλογούν, η τράπεζα αρνείται να δώσει ακόμη και την εκκαθάριση που αποτελούσε συμπλήρωμα τιμής και στήριζε τους παραγωγούς, πόσο μάλλον τώρα που περνούν πολύ δύσκολα με το κόστος παραγωγής στα ύψη και την αναπόφευκτη μείωση των ποσοτήτων γάλακτος.Η στάση της ΑΤΕ ερμηνεύεται ως προσπάθεια να εμφανίσει με σημαντικά κέρδη την έτσι κι αλλιώς κερδοφόρα εταιρεία, ενόψει της πώλησης που έχει αποφασίσει, αλλά αυτή η επιλογή οδηγεί σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους.
Η αντίδραση τους θα είναι η σύσκεψη στην οποία καλούν όλους τους φορείς που μετείχαν στην πρόσφατη στην Περιφέρεια για το ιδιοκτησιακό, ώστε να ... βάλουν πλάτη στην σωτηρία της κτηνοτροφίας που φθίνει στην Ήπειρο.
Την ερχόμενη Πέμπτη στο εργοστάσιο της «Δωδώνης» προγραμματίζεται η συνάντηση αυτή και όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά από τους κτηνοτρόφους.


ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr