Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Eurogroup: Συμφώνησαν «κούρεμα» 50% του χρέους

Ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα!!!

Συμφωνία επετεύχθη στις Βρυξέλλες στις 05:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ύστερα από ολονύχτια, σκληρή διαπραγμάτευση Σαρκοζί και Μέρκελ με τους εκπροσώπους των τραπεζών για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν αυτός που ανακοίνωσε την επίτευξη της συμφωνίας η οποία σημειωτέον ολοκληρώθηκε μετά από πολύωρο σκληρό παζάρι με τους τραπεζίτες και θα είναι σε εθελοντική βάση ώστε να μη σημειωθεί πιστωτικό γεγονός.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την ενίσχυση του ταμείου Στήριξης EFSF, το οποίο προικοδοτείται με 1,3 τρις. ευρώ. Η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2012 οπότε οι τράπεζες διαθέτουν επάρκεια ρευστότητας με το λεγόμενο δείκτη του 9%.
Το τρίτο σημείο συμφωνίας, χωρίς οι λεπτομέρειες της οποίας να έχουν γίνει ακόμα γνωστές, αφορά στην ενίσχυση του μηχανισμού παρακολούθησης των χωρών που βρίσκονται σε κρίση χρέους, άρα και της Ελλάδας, που αποτελούσε γερμανικό προαπαιτούμενο.
Νωρίτερα, Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί έστειλαν τελεσίγραφο στους τραπεζίτες, εκβιάζοντας με μονομερή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα σήμαινε πιστωτικό γεγονός, μετατρέποντας τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης σε πραγματικό θρίλερ.