Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Το κούρεμα δε θα φέρει νέα μέτρα"


"Δεν επηρεάζεται η εθνική κυριαρχία της Ελλάδος"

Σε συνέντευξη τύπου προχώρησε σήμερα το απόγευμα ο υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τη συμφωνία για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.
"Τα μέτρα για το 2011 και το 2012 είναι μέτρα που έχει ψηφίσει και έχει πάρει η Ελλάδα", όπως είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως η συμφωνία για το "κούρεμα" δε θα φέρει νέα μέτρα.
Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη νέα μείωση σε μισθούς και συντάξεις καθώς και σε νέα εισπρακτικά μέτρα, είπε πως "δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα για μισθούς και συντάξεις, εφόσον όσα έχουμε ψηφίσει εφαρμόζονται".
Κάνοντας απολογισμό της Συνόδου Κορυφής, σημείωσε ότι "πρώτον αποφασίστηκε η εκταμίευση της 6ης δόσης από τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, την οποία θα πάρουμε πριν τα μέσα Νοεμβρίου".
Δεύτερον, αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2012 - 2014.
Τρίτον, όπως τόνισε, το PSI πλέον είναι πιο δίκαιο και ισορροπημένο για την Ελλάδα και πιο σκληρό για τους τραπεζίτες.
"Το PSI plus θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί στις αρχές του 2012", πρόσθεσε.
Αυτό που επιτυγχάνεται με τη συμφωνία, είπε, είναι μια αλλαγή στα επίπεδα ρευστότητας, ενώ διασφαλίζεται πλήρως η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προς όφελος των πολιτών.
"Όλη η δέσμη των ευνοϊκών μέτρων που αποφασίστηκαν την 21η Ιουλίου διατηρούνται στο ακέραιο και με την νέα απόφαση. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι, όπως είχα πει, μία συμφωνία '21ης Ιουλίου plus'. Με τα χρήματα αυτά καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης των Τραπεζών", τόνισε.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε σε τρεις αριθμούς, που θα κρίνουν την προσπάθεια εξυγίανσης.
Στόχος, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι το νέο χρέος το 2020 να κινείται στο 120% του ΑΕΠ, ώστε το δημόσιο χρέος να καθίσταται βιώσιμο.
Δεύτερον, επετεύχθη στήριξη από το δημόσιο τομέα με 30 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν με τον πιο πρόσφορο τρόπο και τρίτον, ότι πρέπει η μείωση του δημοσίου χρέους να πλησιάζει στο 50% του ΑΕΠ σε σχέση με το 11,6% του ΑΕΠ του Ιουλίου. "Είναι πάνω από 4 φορές ευνοϊκότερη για την Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά.