Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

"Βράζει" ο αγροτικός κόσμος για πιθανή αλλαγή στην φορολόγηση

Θορυβημένοι είναι οι αγρότες από τις φήμες για εξαίρεσή τους από το ειδικό καθεστώς φορολόγησης, με την υποχρέωση να διατηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων όπως επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Τρόικα πιέζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα, με στόχο την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την πιο αυστηρή φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εντάξει μια ρύθμιση για τους αγρότες, στο υπό εκπόνηση φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία θα υποχρεωθούν να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν, δηλαδή να γίνουν κι αυτοί επιτηδευματίες. Παράλληλα το τελευταίο χρονικό διάστημα «πληθαίνουν» περίεργα κείμενα που αναφέρονται σε αγρότες, οι οποίοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και έχουν «φουσκωμένες» τραπεζικές καταθέσεις.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα φέρει «κόλαση» στον αγροτικό τομέα τονίζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών. Ο αγροτικός πληθυσμός είναι στην πλειοψηφία του μεγάλης ηλικίας και δεν μπορεί να κρατάει όλα αυτά τα παραστατικά που θα απαιτηθούν, αναφέρουν εκπρόσωποι των αγροτών. Όπως υποστηρίζουν ακόμη, από τη στιγμή που ο καθένας δηλώνει τα στρέμματα που καλλιεργεί στο ΟΣΔΕ, αν έχει τιμολόγια που δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει αυτομάτως θα μπορεί να αποκαλυφθεί.
Θυμίζουμε ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠA, που πωλούν τα προϊόντα παραγωγής τους στις λαϊκές αγορές, από την 1 Οκτωβρίου 2010 έχουν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠA, τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων και εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης.
Όμως η υποχρέωση της τήρησης βιβλίου αφορά μόνο τα αγαθά τα οποία διατίθενται στη λαϊκή αγορά και όχι και τα λοιπά αγροτικά προϊόντα, τα οποία διατίθενται από το χωράφι ή πλανοδίως ή με άλλο τρόπο γενικά, εκτός λαϊκών αγορών.