Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΤΡΟΪΚΑ: Κούρεμα από 50% ως 60% για να γίνει βιώσιμο το χρέος

Απαραίτητο είναι το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους κατά 50% με 60% γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο σε μόνιμη βάση.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μυστική έκθεση της τρόικας, για την διαχείριση του δημοσίου χρέους, που αποτελεί το βασικό εργαλείο βάσει του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών.
Η τρόικα θεωρεί πλέον ανεπαρκή τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και στο βασικό σενάριο της έκθεσης εκτιμάται ότι αν οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν πριν από από τρεις μήνες παραμείνουν σε ισχύ στο τέλος του 2020 το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται πάνω από το 150% του ΑΕΠ.

Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας από Ε.Ε και ΔΝΤ θα φθάσουν τα 252,3 δισ. ευρώ, διπλάσιες δηλαδή των 109 δισ. ευρώ που είχαν εκτιμηθεί τον Ιούλιο.
Η δε επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές δεν θα είναι εφικτή πριν από το 2021.

Ειδικότερα για το “κούρεμα” στην έκθεση αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Για να υπολογιστεί το δυνητικό μέγεθος της βελτίωσης της δυναμικής του χρέους και οι πιθανές επιπτώσεις για την επίσημη χρηματοδότηση, μπορούν να εξεταστούν ενδεικτικά σενάρια που χρησιμοποιούν ομόλογα με discount με υποθετική απόδοση 6% που δεν συνοδεύονται από εμπράγματες εγγυήσεις. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 120% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2020, με "κούρεμα" της τάξης του 50%. το οποίο θα οδηγήσει στην ανάγκη επιπρόσθετης χρηματοδότησης μεγάλης κλίμακας, που υπολογίζεται στα 113,5 δις. ευρώ Για να αποκλιμακωθεί το χρέος ακόμα περισσότερο (για παράδειγμα, να διαμορφωθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2020) θα απαιτείτο μείωση της ονομαστικής αξίας του κατά τουλάχιστον 60%".