Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ: Mειωμένος κατά 25% ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων

MEXPI και 60% έφτασε η πτώση του τζίρου κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε 84 εμπορικούς συλλόγους.
Η φετινή μείωση του τζίρου αποτελεί τη μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας, αφού ανέρχεται στο 25% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή, η οποία δεν ξεπέρασε το 15%.

Σημαντική πτώση του τζίρου κατέγραψαν όλοι οι κλάδοι του εμπορίου φέτος το καλοκαίρι σε σύγκριση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, τα έπιπλα, ο οικιακός εξοπλισμός και τα ηλεκτρικά είδη είχαν κάμψη 14%, τα καλλυντικά και τα φαρμακευτικά 13%, η ένδυση και η υπόδηση 10%, τα βιβλία και τα χαρτικά είδη 10%.
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΣΕΕ εκφράζει την εκτίμηση ότι, όπως και στο παρελθόν, οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις αναμένεται να διατηρήσουν τις καλοκαιρινές εκπτωτικές τιμές το μεγαλύτερο διάστημα του Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιώντας τα δεκαήμερα προσφορών, όπως άλλωστε προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν μειωμένες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου, ενώ αύξηση ή σταθερή πορεία των πωλήσεων παρατηρήθηκε στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές και επηρεάζονται άμεσα από την τουριστική κίνηση.