Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΦΟΡΙΑ: Η μείωση του αφορολογήτου βραχνάς του οικογενειάρχη

                                                            
Τα νοικοκυριά της χώρας αργοπεθαίνουν.

Τα νοικοκυριά της χώρας βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσηςκαθώς οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία.

Για άλλη μια φορά οι συνήθεις ύποπτοι, οι απλοί οικογενειάρχες, είναι αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη.
Σύμφωνα και με "ΤΟ ΒΗΜΑ", η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, αντί για 12.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, θα γονατίσει τα νοικοκυριά αφού από αυτή την αλλαγή θα επιβαρυνθούν περισσότεροι οι έγγαµοι µε παιδιά σε σύγκριση µε τους άγαµους - έγγαµους χωρίς παιδιά.
Αυτό συµβαίνει διότι το παλαιό αφορολόγητο κάλυπτε υψηλότερους συντελεστές του 10% που εφαρμόζεται για εισοδήµατα κάτω των 12.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για παράδειγμα, "άγαµος - έγγαµος χωρίς παιδιά θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 700 ευρώ από τη µείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ήταν πέρυσι.
Ο έγγαµος µε ένα παιδί θα επιβαρυνθεί κατά 70 ευρώ παραπάνω σε σχέση µε τον άγαµο, ενώ ο έγγαµος µε τα δύο θα πληρώσει πρόσθετους φόρους κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής του 840 ευρώ.
Εκεί όµως που η αδικία «χτυπάει κόκκινο» είναι στους έγγαµους µε τρία ή περισσότερα παιδιά. Συγκεκριµένα, πέρυσι το αφορολόγητο για έγγαµο µε τρία παιδιά ήταν 23.500 ευρώ και πλέον διαµορφώνεται σε 17.500 ευρώ.
Αυτό σηµαίνει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 1.470 ευρώ, ενώ για τον έγγαµο µε τέσσερα παιδιά η επιπλέον επιβάρυνση διαµορφώνεται σε 1.390 ευρώ".