Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Εξετάζει και νέα φορολογικά μέτρα

Υπό εξέταση το χαρτόσημο στα ενοίκια και ο φόρος 10% σε εισοδήματα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ.

Την επαναφορά του τέλους χαρτοσήμου στα ενοίκια των, το οποίο καταργήθηκε το 2008, αυτοτελή φορολόγηση 10% στα εισοδήματα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ και την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα λεγόμενα «νησιά πολυτελείας» (Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο κ.ά.), εξετάζουν, μεταξύ άλλων μέτρων, στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.
Μία πρόταση που εξετάζουν στο υπουργείο είναι η επαναφορά του χαρτοσήμου στα ενοίκια.
Το ύψος του τέλους θα είναι 1,8% ή 3,6% και θα επιβαρύνει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.
Σε ενοίκιο 500 ευρώ, η επιβάρυνση (με συντελεστή 3,6%) είναι 18 ευρώ.
Το τέλος εξακολουθεί να ισχύει για τα επαγγελματικά ακίνητα.
Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η ενδεχόμενη εφαρμογή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% στα εισοδήματα από ακίνητα που ετησίως φθάνουν μέχρι τα 12.000 ευρώ.


Έτσι, ιδιοκτήτης με εισόδημα 8.000 ευρώ τον χρόνο που δεν διαθέτει εισοδήματα από άλλες πηγές, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 800 ευρώ, ενώ σήμερα δεν φορολογείται.


Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα ακίνητα, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και ορισμένα μέτρα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης, κυρίως στις μεταβιβάσεις.
Μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για την αγορά α΄κατοικίας, η μείωση ή η κατάργηση του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και η μείωση των συντελεστών φόρων μεταβίβασης και η εφαρμογή κλίμακας.
Οι συντελεστές αυτοί έιναι 8% για αξία έως 20.000 ευρώ και 10% για το τμήμα πάνω από τα 20.000 ευρώ.