Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με εισοδηματικά κριτήρια η δωρεάν διανομή τροφίμων

Τα 12.000 ευρώ το όριο εισοδήματος.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εκείνη που απαίτησε να τεθεί ανώτατο όριο εισοδήματος τα 12.000 ευρώ ως κριτήριο για τη συμμετοχή στο κοινοτικό πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων, επισημαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.


Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Νίκου Νικολόπουλου, που ζητούσε να ενταχθούν στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων οι πολύτεκνες οικογένειες και να είναι δικαιούχοι όσοι έχουν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα 15.000 ευρώ.


Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εφαρμόζει το κοινοτικό πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους, που πραγματοποιείται με βασικά για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων τρόφιμα, όπως ζυμαρικά, ρύζι και τυρί.

Όσον αφορά στο ανώτατο όριο εισοδήματος των 12.000 ευρώ που αποτελεί κριτήριο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, επισημαίνεται από τον κ. Σκανδαλίδη, ότι τα ανώτατα όρια πραγματικού-τεκμαρτού εισοδήματος έχουν τεθεί κατόπιν απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέσπιση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, προκειμένου να διασφαλίζεται με αντικειμενικά κριτήρια η επιλογή των τελικών δικαιούχων.
Και αυτό διότι η δωρεάν παροχή τροφίμων οφείλει να απευθύνεται σε πραγματικά, αποδεδειγμένα άπορα άτομα και όχι σε άπορα άτομα εξ΄ορισμού, βάσει της ιδιότητας τους ως πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.
"Με τη θέσπιση ανώτατων ορίων εισοδήματος εξασφαλίζεται η παροχή τροφίμων σε οικογένειες που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, λόγω του ότι εμφανίζεται μεγάλο εύρος εισοδημάτων σ΄αυτήν την κοινωνική ομάδα", επισημαίνει ο υπουργός και προσθέτει επιπλέον ότι "η πρόβλεψη για προσαύξηση του ανωτάτου ορίου εισοδήματος κατά 30% ή 40% ανάλογα με την περίπτωση για τη σύζυγο και για ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα, όπως και κατά 40% σε περίπτωση μη ιδιόκτητης κατοικίας, αυξάνει αναλογικά και δίκαια το όριο εισοδήματος, προκειμένου να συμμετέχουν οι πραγματικά έχοντες ανάγκη στο πρόγραμμα".


Ειδικά για την πρόταση συμμετοχής των πολύτεκνων οικογενειών στο πρόγραμμα, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρει ότι "η θέσπιση ανωτάτων εισοδηματικών κριτηρίων θα έπρεπε να είναι επιθυμία των ίδιων των πολύτεκνων οικογενειών και αυτό διότι λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων τροφίμων, εάν καταργηθεί το εισοδηματικό κριτήριο και συμμετέχουν άκριτα όλες οι πολύτεκνες οικογένειες, οι ποσότητες που θα λαμβάνει η κάθε οικογένεια θα περιοριστούν κατά πολύ" και συνεπώς "με τον τρόπο αυτό προστατεύονται και βοηθούνται οι πραγματικά έχουσες ανάγκη πολύτεκνες οικογένειες".