Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Κλειδώνουν τα μέτρα στο φορολογικό πακέτο

Αύξηση και όχι εξομοίωση του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Νέο μοντέλο για την έκτακτη εισφορά με διεύρυνση των κλιμακίων.
Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.


"Κλειδώνουν" σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα για το τρέχον έτος, τα οποία θα περιληφθούν στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης (όχι όμως στην εξομοίωσή της με το κίνησης), αναστολή του τέλους ακινήτων, κατάργηση της επιστροφής φόρου στους φορολογούμενους που συγκεντρώνουν αποδείξεις πάνω από το αφορολόγητο και παροχή κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων.


Παράλληλα, γίνεται πιο ήπια η έκτακτη εισφορά, με διεύρυνση των κλιμακίων και προωθείται η επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε συσκέψεις με τους αναπληρωτές υπουργούς κ.κ. Φ. Σαχινίδη και Π. Οικονόμου, τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας με στόχο να υπάρξει πλήρης συμφωνία για τα νέα μέτρα.


Πιο αναλυτικά ο υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο τις ακόλουθες προτάσεις:
1.Ένα νέο μοντέλο εφαρμογής της έκτακτης εισφοράς με διεύρυνση των κλιμακίων και μείωση της επιβάρυνσης. Φορολογούμενοι με εισοδήματα από 12.000 έως και 25.000 ευρώ θα καταβάλουν για το σύνολο του εισοδήματος φόρο με συντελεστή 1%.
Αρχικά το πρώτο κλιμάκιο έφθανε στις 20.000 ευρώ.
Για παράδειγμα ο φόρος για εισόδημα 24.000 θα ανέλθει στα 240 ευρώ.
Από τις 25.000 και μέχρι τις 65.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 2% και άνω των 65.000 ευρώ συντελεστής 3%.


2.Επιβολή ενός ελάχιστου φόρου (τέλος επιτηδεύματος) μεταξύ 100 και 200 ευρώ σε επιτηδευματίες και επαγγελματίες που δηλώνουν κάτω από 12.000 ευρώ ετησίως και γλιτώνουν την έκτακτη εισφορά.


3.Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο, που αναμένεται να επιβαρύνει την τελική τιμή κατά 5 λεπτά το λίτρο.


4.Μείωση του αφορολόγητου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 στις 200.000 ευρώ. Την ίδια ώρα "παγώνει" η επιβολή ειδικού τέλους σε όλα τα ακίνητα.


5.Κατάργηση του μπόνους των αποδείξεων. Οι φορολογούμενοι θα συγκεντρώνουν αποδείξεις μόνο για να "χτίσουν" το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και αν μαζέψουν περισσότερες δεν θα τυγχάνουν επιστροφής φόρου όπως φέτος.
Το βασικό σενάριο προβλέπει πως το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει ένας φορολογούμενος για να πιάσει το αφορολόγητο όριο θα είναι ίσο με το 25% του ετήσιου εισοδήματός του για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ.