Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΤΡΟΪΚΑ: Στέλνει στο σπίτι τους δημοσίους υπαλλήλους

Με την εργασιακή εφεδρεία προσπαθεί η κυβέρνηση να «χρυσώσει», για κάποιους, το «χάπι» των απολύσεων στο Δημόσιο τις οποίες, από ότι φαίνεται, δεν θα αποφύγει η νέα κυβέρνηση. Σε όσους οργανισμούς ή δημόσιες επιχειρήσεις μπουν λουκέτο, τα μπλοκάκια και οι συμβάσεις έργου κόβονται και όσοι δεν απολυθούν... θα πάνε σπίτι τους, με μειωμένο μισθό και θα περιμένουν να τους φωνάξει, εάν τους χρειαστεί, το Δημόσιο.
Η λύση αυτή θα αφορά σίγουρα τους υπαλλήλους που απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πιθανώς μόνιμους σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, Α.Ε. και ΔΕΚΟ. Πιθανός το μετρό να εφαρμοστεί, ως περίοδος «προσαρμογής» και στους προς απόλυση υπαλλήλους.


Σε κάθε περίπτωση Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, θα πιάσει εργαζόμενους κοντά στην σύνταξη και όχι μόνο!
- Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη περνούν στην εφεδρεία με το 70% του βασικού μισθού και εργοδοτικές εισφορές μέχρι να βγουν στη σύνταξη.
- Η δεύτερη κατηγορία θα περιλαμβάνει νεότερους υπαλλήλους, οι οποίοι θα βγαίνουν εκτός Δημοσίου εναλλάξ ανά πέντε χρόνια και θα παίρνουν το 70% του βασικού μισθού.


Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανή μια συνδυαστική λύση των δύο επιλογών. Δηλαδή εκείνοι που θα αποτύχουν στην αξιολόγηση του ΑΣΕΠ να έχουν την επιλογή της εργασιακής εφεδρείας. Κάποιες άλλες αναφέρουν την προοπτική «εφεδρεία και μετά απόλυση». Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν με την οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου.