Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Πόσα θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Τι δείχνει η «αριθμητική» του ενιαίου μισθολογίου.



Στα 4.000 ευρώ «κλειδώνει» το σύνολο των αποδοχών για όλη την ιεραρχία στο Δημόσιο από τους γενικούς διευθυντές και κάτω, ενώ σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο το πλαφόν των 5.800 ευρώ θα κρατήσουν κατ' εξαίρεση γενικοί γραμματείς, διοικητές και πρόεδροι οργανισμών.


Το ενιαίο μισθολόγιο πρέπει πάση θυσία να εφαρμοστεί στο δημόσιο μέσα στο καλοκαίρι, όπως επιτάσσει η τρόικα, που θέλει απτά αποτελέσματα, εδώ και τώρα, στην προσπάθεια μείωσης του μισθολογικού κόστους κατά 1 δισ. ευρώ.
Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου κάθε δημόσιος υπάλληλος θα χάνει κατά μέσο όρο το χρόνο 1.300 ευρώ καθώς η μείωση των αποδοχών θα συνδυαστεί και με περικοπή στις ειδικές αμοιβές και τα προνομιακά επιδόματα.
Επίσης με το νέο μισθολόγιο καταργούνται τα ειδικά επιδόματα. Οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες σε υπαλλήλους με υψηλά επιδόματα, ενώ οι υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα θα έχουν τις ίδιες σχεδόν αμοιβές.
Σύμφωνα με την επιταγή της τρόικας, τα επιδόματα πρέπει να συνδεθούν με την παραγωγικότητα, ενώ «υποδείξεις» έχει κάνει και το ΔΝΤ, που ζητά να μειωθεί και η αναλογία των επιδομάτων ως προς τους βασικούς μισθούς.
Όσον αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις λόγω της αλλαγής του κλιμακίου (ωριμάσεις) θα χορηγούνται κάθε 3-4 χρόνια αντί κάθε 2 χρόνια, όπως γίνεται σήμερα.


Οι απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι ακόμα μεγαλύτερες καθώς έρχονται νέες περικοπές στα κονδύλια για υπερωρίες, για εκτός έδρας μετακινήσεις, για συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές.
Το ενιαίο μισθολόγιο θα συνδυαστεί και με τις νέες παρεμβάσεις στο Δημόσιο που επεξεργάζονται κυβέρνηση και τρόικα και προβλέπουν μετατάξεις για το πλεονάζον προσωπικό, χωρίς να διατηρούν τη διαφορά μισθού στη νέα υπηρεσία, περαιτέρω μείωση ή ακόμη και πλήρης κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, μαζί με την επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο.