Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΕΕ: Ζήτησε πολιτική συναίνεση εγγράφως για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης

Την επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τη γραπτή συναίνεση των πολιτικών κομμάτων (κυρίως της ΝΔ) στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ζήτησαν λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Eurogroup o Eπίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Ειδικά για το θέμα της συναίνεσης ανέφεραν πως είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης.
Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν, για πρώτη φορά δημοσίως, πως εξετάζεται μιας μορφής «αναδιάταξη» (re-profiling).
Η αναδιάταξη είναι ο αγαπημένος όρος των Βρυξελλών όταν αναφερόνται στην εθελοντική ανταλλαγή παλαιότερων ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας (και ενδεχόμενως μεγαλύτερου ή μικρότερου επιτοκίου), μία σχετικά σύγχρονη μορφή «ήπιας» αναδιάρθρωσης χρέους.
Παράλληλα, παρατήρησαν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός οργανισμού με αποστολή την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον οργανισμό αυτό θα έχει συμμετοχή η Κομισιόν.
Πηγές από την ελληνική πλευρά ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αξιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του δημοσίου, μία εκ των οποίων θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2011.