Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΔΩΔΩΝΗ: Κόντρες ΑΤΕ - συνεταιρισμών για την πώληση


Η πρόσληψη συμβούλου πώλησης και η αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης είναι η «επόμενη ημέρα» για την γαλακτοβιομηχανία, «Δωδώνη».
Η ΑΤΕ προτίθεται να πωλήσει το ποσοστό της, παρά τις όποιες αντιδράσεις και τις αναμενόμενες δικαστικές προσφυγές.
Οπως φάνηκε από τη γενική συνέλευση της ΑΤΕ, καμία θυγατρική (μη χρηματοπιστωτική) της τράπεζας δεν θα εξαιρεθεί από τη διαδικασία πώλησης και έτσι η «Δωδώνη» μέχρι και το καλοκαίρι αναμένεται ότι θα αποκτήσει συμβούλους για την πώληση προκειμένου να προκηρυχθεί στη συνέχεια ανοιχτός, δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του 67,7% της βιομηχανίας.
Οι ανεπίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν την τρέχουσα αξία του συνόλου της επιχείρησης σε επίπεδα άνω των 120-130 εκατ. ευρώ, και το 67,7% της ΑΤΕ διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων σε απαγορευτικά επίπεδα για τους συνεταιρισμούς που θα ήθελαν να την αποκτήσουν..



Την ίδια ώρα η «Δωδώνη» είναι στόχος και μεγάλων ιδιωτικών βιομηχανιών, ελληνικών και ξένων (γαλλικών, ολλανδικών κ.α.), καθώς το brand-name της φέτας της είναι ίσως το γνωστότερο, προερχόμενο από την Ελλάδα, διεθνώς.
Εν τω μεταξύ οι ΕΑΣ της Ηπείρου έχουν προσφύγει και περιμένουν απόφαση για τον τρόπο (αντικαταστατικό όπως ισχυρίζονται), με τον οποίο απέκτησε το 7,7% των μετοχών της “Δωδώνη” η ΑΤΕ.

Σε μια τέτοια περίπτωση η ΑΤΕ θα πωλήσει το 60% και ο όποιος ιδιώτης επενδυτής θα έχει «ισχυρή αντιπολίτευση» από το υπόλοιπο 40% των συνεταιριστών, που ταυτόχρονα διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο και στην προμήθεια της πρώτης ύλης.
Οι συνεταιριστές επικαλούνται και το κατασταστικό υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα μ΄αυτό εάν η ΑΤΕ θέλει να αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο, θα πρέπει να δώσει τις μετοχές στις Ενώσεις.
Η διοίκηση της ΑΤΕ έχει ήδη δηλώσει πως θα συνομιλήσει και θα ενημερώσει αρχικά τους υπόλοιπους μετόχους της επιχείρησης.

ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/