Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: «Μαχαίρι» στις μετεγγραφές φοιτητών


«Φρένο» στις αθρόες μετεγγραφές φοιτητών στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ των μεγάλων αστικών κέντρων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Παιδείας.
Με ρύθμιση που μελετάται να εφαρμοστεί από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2011-12) θα θεσπιστεί συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για τις μετεγγραφές φοιτητών από ειδικές κατηγορίες (π.χ. πολύτεκνοι), ενώ θα εισαχθούν και βαθμολογικά κριτήρια.
Σημειώνεται ότι σήμερα δεν υπάρχει ποσοτικός περιορισμός σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών από ειδικές κατηγορίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις Τμημάτων που υπερδιπλασιάζουν τον αριθμό των φοιτητών τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, για κάθε Τμήμα θα υπάρχει προκαθορισμένος ειδικός αριθμός εισακτέων για κάθε κατηγορία υποψηφίων προερχομένων από οικογένειες πολύτεκνες, τρίτεκνες κ.ά.
Αρχικά, οι υποψήφιοι θα κρίνονται μαζί με τους υπόλοιπους υποψήφιους βάσει της συνολικής βαθμολογίας τους και της σειράς προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο. Αν δεν επιλεγούν, θα κρίνονται στη συνέχεια για το ίδιο τμήμα στην ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν. Επίσης, η επιλογή σε κάθε Τμήμα θα γίνεται με βάση τον αριθμό των μορίων κάθε υποψήφιου και την σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό δελτίο.
Οι φοιτητές δεν χάνουν το δικαίωμα μετεγγραφής κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ωστόσο αν τα μόριά τους είναι λιγότερα από αυτά που έχουν συγκεντρώσει άλλοι υποψήφιοι, τότε θα μπορούν να μετεγγράφονται σε Τμήματα με χαμηλότερη βάση εισαγωγής.
Ταυτόχρονα, θα θεσπιστεί ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήματος κατά περίπτωση, ώστε παράλληλα με τα αξιοκρατικά κριτήρια να λαμβάνονται υπόψη και τα κοινωνικά.