Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Η έκθεση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο


Σε μια πρώτη απογραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων καθώς και των διαθεσίμων χρηµατικών μέσων των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, προχώρησε η Περιφέρεια Ηπείρου, με βάση τα οριζόμενα στον «Καλλικράτη». Το συμπέρασμα είναι ότι το ταμείο είναι ...μικρό και οι υποχρεώσεις μεγάλες, ιδίως σε έργα που εξελίσσονται και είναι άγνωστο αν έχουν εξασφαλισμένους πόρους.
Η απογραφή, όπως διαφάνηκε στην έγκριση της σχετικής έκθεσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν κυρίως λογιστική και στηρίχθηκε στα στοιχεία από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες προς την επιτροπή που συγκροτήθηκε και στην οποία πρόεδρος ήταν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και μέλη οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Κώστας Ντέτσικας από την πλειοψηφία και Μιχάλης Κασσής από την μείζονα μειοψηφία.
Η απογραφή εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με θετικές ψήφους από την παράταξη του Αλ. Καχριμάνη, με επιφυλάξεις από την παράταξη του Β. Αργύρη, ενώ λευκή ψήφο έδωσαν οι παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας.

Υπηρεσιακή εισήγηση

Σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία της Περιφέρειας, ως διαδόχου των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, δεν ολοκληρώθηκε λόγω προβλημάτων με τα υποθηκοφυλακεία, αλλά είναι γνωστό ότι ελάχιστα είναι τα ακίνητα που διαθέτει.

Στην πρώτη συνεδρίαση (ακολούθησε αυτή για τον προϋπολογισμό) δεν υπήρξε εισήγηση από την περιφερειακή αρχή, αλλά μόνο υπηρεσιακή από την κ. Ειρήνη Σερβετά, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικού της Περιφέρειας, η οποία δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για κάθε στοιχείο.

Αναγνωρίστηκε πάντως και από την μείζονα μειοψηφία που μετείχε στην επιτροπή ότι ο χρόνος δεν ήταν επαρκής για να γίνει πλήρης απογραφή, ωστόσο υπάρχει στην πορεία η δυνατότητα διορθώσεων, ενώ από τον Ιούλιο θα απογραφούν και στοιχεία που περνούν στην Περιφέρεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Οι φάσεις απογραφής

Η Α΄ φάση της απογραφής ολοκληρώθηκε µέχρι την 3η Ιανουαρίου 2011 και αφορά τα χρηµατικά διαθέσιµα, τις άμεσες πληρωτέες υποχρεώσεις και την τακτοποίηση των ταμειακών εκκρεμοτήτων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που ενσωματώνονται σε κάθε Περιφέρεια

Η Β΄ φάση ολοκληρώθηκε µέχρι την 31η Ιανουαρίου 2011 και αφορά τα έσοδα (εισπρακτέες απαιτήσεις) και τα έξοδα (άμεσα καταβλητέες υποχρεώσεις των Ν.Α) µε επείγοντα χαρακτήρα, τις καταγραφές κινητών και κεφαλαιουχικών περιουσιακών στοιχείων, χρηματοδοτήσεων, δανειακών και γενικά συμβατικών υποχρεώσεων, συµµετοχών σε επιχειρήσεις, την ολοκλήρωση των διαδικασιών των εσόδων και κάθε νομικές εκκρεμότητες.

Η Γ΄ φάση µέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2011 και αφορούσε την φυσική απογραφή των παγίων περιουσιακών τους στοιχείων, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Το ταμειακό υπόλοιπο και στις τέσσερις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις ανέρχονταν στις 31-12-2010 στα 8.491.900 ευρώ με την πρώην Ν.Α Άρτας να διαθέτει 3.846.270 ευρώ και να ακολουθεί με 2.764.988 η πρώην Ν.Α Ιωαννίνων.

Οι ανεξόφλητες επιταγές ήταν 634.630 ευρώ με τις 443.365 ευρώ να αφορούν την πρώην Ν.Α Ιωαννίνων. Τα ενοίκια που οφείλονταν ανέρχονταν στις 369.018 ευρώ εκ των οποίων οι 270.000 ευρώ αφορούν την πρώην Ν.Α Ιωαννίνων, κυρίως για μισθώσεις σχολικών κτιρίων.

Ως προς τις προμήθειες που δεν έχουν εξοφληθεί από τα συνολικά 11.857.962 ευρώ, τα 9.627.554 ευρώ αφορούσαν την πρώην Ν.Α Ιωαννίνων, η ίδια έχει και δάνειο 2.406.142 ευρώ για αποπληρωμή, αυτό από την αγορά του πρώην «Παλλαδίου».

Στα έργα που είναι σε εξέλιξη, χωρίς να εμφαίνεται η πηγή χρηματοδότησης ο συνολικός προϋπολογισμός τους στην Περιφέρεια ανέρχεται στα 72.791.589 ευρώ και από αυτά 33.757.337 ευρώ ανήκουν στην πρώην Ν.Α Ιωαννίνων.
Με 12.600.000 ευρώ αναγράφεται το συμβατοποιημένο έργο Τύρια-Σιστρούνι που δεν ξεκινά.
Στην ίδια έκθεση και τον πίνακα που την συνοδεύει καταγράφονται και άλλες οφειλές ή εκκρεμότητες, καθώς και συμμετοχές σε εταιρείες και το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις «παρέδωσαν» ελάχιστα στην Περιφέρεια, αρκετές οφειλές και παραμένει άγνωστο αν τα εν εξελίξει έργα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ή θα πληρωθούν με πόρους της Περιφέρειας, ανάλογα με τα έσοδα κάθε περιφερειακής ενότητας.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr