Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Έρχονται βαριές καμπάνες στους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους

Με «δρακόντειο νόμο» ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Ραγκούσης, ανατρέπει όλα όσα γνώριζαν μέχρι σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι για το «στάτους» των θέσεών τους.


Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, που έρχεται στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα, βάζει οριστικό τέλος στην ατιμωρησία των «πονηρών» της δημόσιας διοίκησης.


Όσοι μέχρι τώρα αλώνιζαν ανενόχλητοι στις υπηρεσίες, νιώθοντας σιγουριά λόγω της έλλειψης ποινών, πρέπει να αρχίζουν να ανησυχούν, γιατί εκτός όλων των άλλων η διαφθορά πλέον θα τους κοστίζει πολύ ακριβά!
Σύμφωνα με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, που παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά το «Εθνος της Κυριακής»:
1. Αλλάζουν εκ βάθρων τα Πειθαρχικά Συμβούλια.
2. Από 30.000-100.000 ευρώ θα κοστίζει στον επίορκο υπάλληλο η διαφθορά.
3. Όσοι παραπέμπονται για δωροδοκία και υπεξαίρεση, μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης θα παύουν να εργάζονται.
4. Αυστηροποιούνται οι πειθαρχικές ποινές και επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 12 μισθούς, υποβιβασμός έως 2 βαθμούς και παύση εργασίας για έναν ολόκληρο χρόνο με πλήρη στέρηση αποδοχών σε όσους έχουν βρεθεί να παρανομούν.
5. Μπαίνει τέλος στην παραγραφή των αδικημάτων, αφού διπλασιάζεται ο χρόνος που κάποιο παράπτωμα «πάει στον κάλαθο των αχρήστων» και από 5 χρόνια, που είναι σήμερα, γίνεται 10.


Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο αλλάζει ριζικά το περιβάλλον της δημόσιας διοίκησης, που χρόνια ταλανίζεται, όπως αποδεικνύουν και οι ετήσιες εκθέσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, από εκατοντάδες επίορκους υπαλλήλους με παραβατική συμπεριφορά. Κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 2.500 υποθέσεις για παραπτώματα στις δημόσιες υπηρεσίες, παράνομο πλουτισμό, μίζες και λαδώματα και κατάχρηση εξουσίας. Η μεγάλη πληγή της δημόσιας διοίκησης ήταν πάντοτε ότι αυτοί οι υπάλληλοι έπεφταν «στα μαλακά», καθώς κρίνονται από συναδέλφους τους. Το σύνηθες είναι να μην τιμωρείται κανείς, με αποτέλεσμα την τρομερή διόγκωση της διαφθοράς. Είναι γνωστό ότι εξαιτίας ολίγων επίορκων λειτουργών υπηρεσίες όπως εφορίες, πολεοδομίες, νομαρχίες έχουν χαρακτηριστεί κατά καιρούς από τους ελεγκτές ως «εκτροφεία διαφθοράς».
Με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο η κυβέρνηση επιδιώκει, σύμφωνα με τους συντάκτες του νομοσχεδίου-τομή για τη δημόσια διοίκηση, «να βάλει τέλος σε έναν ανύπαρκτο πειθαρχικό έλεγχο, αλλά και στη χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων από τις άνομες συναλλαγές που έχουν διαλύσει το Δημόσιο».