Αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου θα δρομολογηθούν κρίσιμες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία.
Κατ' αρχάς θα πρέπει να παρουσιαστούν αναλυτικά ανά τομέα και υπουργείο οι περικοπές στο πλαίσιο του προγράμματος των 26 δισ. ευρώ, καθώς και τα σχέδια για τις αποκρατικοποιήσεις, την ίδια ώρα που στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με ορισμένες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ και τα συνδικάτα προειδοποιούν με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.
Το πρόγραμμα πρέπει να παρουσιαστεί ως τα μέσα Μαΐου στη Βουλή ώστε να ψηφισθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και αφού θα έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την τρόικα.
Η τακτική επίσκεψη των επιθεωρητών της τρόικα αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αξιολογήσουν εάν η χώρα έχει πετύχει τους στόχους και εάν σημειώνει αρκετή πρόοδο για να λάβει την επόμενη δόση, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Στις 26 Απριλίου η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010, το οποίο εκτιμάται ότι έκλεισε κοντά στο 10,5% του ΑΕΠ, από 9,6% που ανέφεραν οι προηγούμενες εκτιμήσεις.
Από το ύψος του ελλείμματος του 2010, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού το πρώτο φετινό τρίμηνο, θα καθορισθεί και το ύψος των πρόσθετων μέτρων για το 2011, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις πριν το Πάσχα, θα είναι 3 δισ. Ευρώ.
Τέλος, στις 23-24 Ιουνίου είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να οριστικοποιήσουν και να εξειδικεύσουν τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, την ίδια ώρα που οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη δημιουργούν έντονο σκεπτικισμό, καθώς ενισχύονται οι φωνές που στρέφονται κατά ευθέως της κοινοτικής αλληλεγγύης, όπως φάνηκε και στη Φινλανδία με τη ραγδαία εκλογική άνοδο του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών».