Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Γ. ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ: Έτοιμο για εφαρμογή πρόγραμμα 90 ημερών για την ανάταξη των εσόδων


Πρόγραμμα 90 ημερών για την ανάταξη των εσόδων θέτει σε εφαρμογή ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιάννης Καπελέρης.

Μετά τη θητεία του στο ΣΔΟΕ, όπου ομολογουμένως ενεργοποίησε τους ελέγχους, τώρα καλείται να κερδίσει το πιο δύσκολο στοίχημα: να βγάλει από το τέλμα τις Εφορίες που αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα όλου του μηχανισμού βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων, που τόσο ανάγκη έχει ο προϋπολογισμός. Πρόκειται για στοίχημα τόσο του ίδιου όσο και του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος εμπιστεύτηκε τη θέση αυτή στον άνθρωπο που γνωρίζει από μέσα την κατάσταση, αφού προέρχεται από τα σπλάχνα των Εφοριών.

Το μεγάλο πρόβλημά τους εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στην έλλειψη αποτελεσματικών ελέγχων, είτε γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό είτε λόγω του ξεπερασμένου συστήματος λειτουργίας τους, αλλά και των κρουσμάτων διαφθοράς, όπως άλλωστε έχει κατ΄ επανάληψη παραδεχτεί και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών.

Ο 52χρονος κ. Καπελέρης που εργάζεται από το 1987 στο υπουργείο Οικονομικών, με όπλο την εμπειρία του στο ΣΔΟΕ καλείται τώρα να κάνει «επανεκκίνηση» στις Εφορίες προκειμένου τα έσοδα να έλθουν σε θετικό πρόσημο, αφού το πρώτο δίμηνο του έτους υπέστησαν καθίζηση 9,2% έναντι του αντίστοιχου περυσινού.

Άλλωστε από την πορεία των φορολογικών εσόδων, που στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου υποχώρησαν κατά 870 εκατ. ευρώ, θα κριθεί η επίτευξη των στόχων του ίδιου του Μνημονίου και η αποφυγή της επιβολής νέων φόρων.