Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ: Έκτακτα μέτρα, σοκ - 1 πρόσληψη για κάθε 7 αποχωρήσεις


Έκτακτα μέτρα-σοκ για εξοικονόμηση άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα υπό το φόβο ενός- βέβαιου για πολλούς- εκτροχιασμού του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2011.

Όπως αναφέρει ο "Τύπος της Κυριακής", εξετάζονται ακόμη και μέτρα που θα επιταχύνουν τους ρυθμούς μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Τρόικα για περικοπές θέσεων εργασίας, ακόμη και μέσω απολύσεων.

Ως εκ τούτου, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, είναι πολύ πιθανό, από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, ο κανόνας "1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις" να τροποποιηθεί και να γίνει "1 πρόσληψη για κάθε 7 αποχωρήσεις", με περαιτέρω περιορισμό των προσλήψεων και αύξηση των απολύσεων συμβασιούχων.

Ως εκ τούτου, καθίσταται απίθανη πλέον η απορρόφηση των εργαζομένων που χάνουν τις θέσεις εργασίας τους με μετατάξεις σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, οπότε η λύση των απολύσεων μονίμων υπαλλήλων θα είναι αναπόφευκτη.