Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές


Την σύνδεση των φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που θα οδηγήσει στην κατάργησή τους για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν για όσους διαθέτουν πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 60.000 ή των 70.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν στην επανεξέταση από μηδενική βάση των 900 και πλέον φοροαπαλλαγών, οι οποίες κοστίζουν κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό περί τα 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» εντός των επόμενων ημερών θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, καθώς το μέτρο θα συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 .


Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι θα ληφθούν υπόψη όχι μόνο τα πραγματικά εισοδήματα, αλλά και τα τεκμαρτά που προκύπτουν βάσει των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφος αναψυχής κ.ά.). Αν, για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος δηλώνει πραγματικό εισόδημα 40.000 ευρώ και το εισόδημα που προκύπτει με τα τεκμήρια διαβίωσης φτάνει τα 65.000 ευρώ, τότε θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα και θα χάνει τις φοροαπαλλαγές. Αναλυτικότερα δαπάνες όπως ιατρικά έξοδα, ενοίκια, τόκοι στεγαστικών δανείων, δίδακτρα σε φροντιστήρια κ.λπ. θα κοπούν για τους έχοντες υψηλά πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα.