Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΟΤΑ: Δήμαρχοι κρύβουν τα χρέη τους από το Δημόσιο


Όλο και λιγότεροι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών για τα «κανόνια» που έχουν σκάσει στα ταμεία τους. Ειδικά μετά τις δημοτικές εκλογές -για προφανείς λόγους- μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των φορέων που ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Το υπουργείο οικονομικών ζητά από τους ΟΤΑ να παρέχουν κάθε μήνα στοιχεία για τα χρέη τους ώστε να μην εκτροχιάζονται οι εκτιμήσεις για τα χρέη και τις δημοσιές δαπάνες που «ρίχνουν έξω» τον προϋπολογισμό προκαλώντας την έντονη αντίδραση της τρόικας.

Το περασμένο Οκτώβριο λοιπόν που πραγματοποιήθηκαν δημοτικές εκλογές, αντί να αυξηθούν οι φορείς που δίνουν στοιχεία μειώθηκαν! Το Σεπτέμβριο είχαν δώσει 905 φορείς, τον Αύγουστο 967 και τον Οκτώβριο μόνο 781. Τι σημαίνει αυτό; Μάλλον ότι οι παλαιοί δήμαρχοι προσπαθούν να αποφύγουν τον «απολογισμό» ενώ οι νέοι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει τις συμβαίνει στα ταμεία τους.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τρίτους φορείς διαμορφώθηκαν στις 31-10-2010 στα 365,27 εκατ. ευρώ, έναντι 444,41 εκατ. στις 30-09-2010.