Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝ: Κριτική για τα ολοήμερα σχολεία


Βέλη ενάντια στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΝ, για την πολιτική της σχετικά με τα ολοήμερα σχολεία.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα κάνει λόγο για θλιβερή πραγματικότητα υποχρηματοδότησης, συγχωνεύσεων και καταργήσεων μονάδων, ημιμάθειας και έντονων μορφωτικών ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.
Ο ΣΥΝ κατηγόρησε την αρμόδια υφυπουργός κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, ότι παρέλειψε να αναφέρει πως οι δαπάνες για τη λειτουργία των σχολείων μειώθηκαν δραματικά το 2010, ενώ και στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπεται περαιτέρω μείωσή τους, αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια θα βρεθούν κάτω από 3% του ΑΕΠ.

Επισημαίνει δε, ότι η κα Χριστοφιλοπούλου δεν ανέφερε ότι η λειτουργία του διευρυμένου προγράμματος στηρίχθηκε αποκλειστικά σε περιφερόμενους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που για να συμπληρώσουν το ωράριό τους μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό έργο. «Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και εξαναγκάστηκαν σε επίσχεση εργασίας, γιατί μέχρι το Δεκέμβριο δεν είχε αρχίσει ακόμη η μισθοδοσία τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Παρέλειψε, τέλος, να δηλώσει πως ο συνολικός σχεδιασμός του Ολοήμερου Δημοτικού πραγματοποιείται χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και χωρίς την παιδαγωγική γνώση και ευαισθησία που απαιτείται. Το πρόγραμμα σπουδών, όπως διαμορφώνεται, στοχεύει κυρίως στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και όχι στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού», καταλήγει η ανακοίνωση του τομέα παιδείας του ΣΥΝ.