Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΣΔΟΕ: Τεκμήριο φοροδιαφυγής για 11 επαγγέλματα


Έντεκα κατηγορίες επαγγελµατιών µπαίνουν κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο των ελέγχων της Έφορίας.
Έτσι, καθίστανται «διά νόµου ύποπτοι» για φοροδιαφυγή, σύµφωνα µε το προσχέδιο νόµου που υπέβαλε στο Υπουργικό Συµβούλιο ο υπουργός Οικονοµικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Πρόκειται για όσους ασκούν το επάγγελµα του γιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, µηχανικού, τοπογράφου, οικονοµολόγου, συµβούλου επιχειρήσεων, λογιστή, φοροτεχνικοί.
Συγκεκριμένα κατά προτεραιότητα θα ελέγχονται όσοι από αυτούς δηλώνουν εισόδηµα µέχρι 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις µε πληθυσµό άνω των 200.000 κατοίκων, µέχρι 20.000 ευρώ αν διαµένουν σε πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων και µέχρι 15.000 ευρώ αν διαµένουν σε πόλεις κάτω των 50.000 κατοίκων.
Έπιπλέον οι δικηγορικοί σύλλογοι θα υποχρεούνται να υποβάλλουν καταστάσεις µε τις παραστάσεις των δικηγόρων, οι συµβολαιογράφοι για τη διαµεσολάβηση στα συµβόλαια µεταβίβασης και τα τεχνικά επιµελητήρια και οι πολεοδοµίες για τις εκδοθείσες άδειες και τους αντίστοιχους µηχανικούς.
Έτσι, θα γίνεται πληθώρα διασταυρώσεων και θα ελέγχονται τα πρόσωπα στα οποία εµφανίζεται δυσαρµονία δραστηριοτήτων και δηλούµενων εισοδηµάτων.
στο επίκεντρο του προσχεδίου νόμου βρίσκεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για την οποία επιστρατεύονται διάφορα µμέσα: δρακόντειες ποινές για τους φοροφυγάδες, περιλαµβανοµένης της φυλάκισης, αυτόφωρο για τη µη απόδοση ΦΠΑ, κατάργηση του φορολογικού απορρήτου των οφειλετών του Δηµοσίου και νέοι µηχανισµούς ελέγχων του υπουργείου Οικονοµικών σε µια εκ νέου προσπάθεια να γίνουν αδιάφθοροι.