Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ: «Σας καλώ όλους να ενώσουμε τις προσπάθειες μας, ώστε να γίνουμε η δύναμη ανάπτυξης που θα οδηγήσει το Πωγωνι στην νέα εποχή».


Μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής Πωγωνίου, ο νέος Δήμαρχος κ. Κώστα Καψάλη κατά την ομιλία του είπε τα ακόλουθα: (ολόκληρη η ομιλία)

«Φίλοι και φίλες, Δημότες και Δημότισσες,
Σας ευχαριστούμε που ήρθατε και τιμάτε με την παρουσία σας την τελετή της ορκωμοσίας τη νέα δημοτική αρχή του Δήμου Πωγωνίου.
Τη Νέα δημοτική αρχή ενός νέου θεσμού που σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια νέα πορεία στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ζωή του τόπου μας.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο «Καλλικράτης» δίνει τεράστιες δυνατότητες αλλά θέτει και τις νέες απαιτήσεις τόσο από τη Δημοτική Αρχή όσο και από τους ίδιους τους πολίτες.
Οι νέοι Δήμοι μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικά εργαλεία ανάπτυξης και να ξεφύγουν πλέον από τις παλαιές αντιλήψεις και νοοτροπίες, που ήθελαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση εξάρτημα της όποιας κεντρικής εξουσίας και να αποτελέσουν πραγματικά μια μονάδα τοπικής εξουσίας την πιο κοντινή στον πολίτη, εξουσία με μοναδικό λόγο την εξυπηρέτησή του.
Είναι φανερό ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες εκείνες τις δυνατότητες που μας δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να αντιστραφεί η εικόνα των χωριό μας.
Ιδιαίτερα ο Δήμος μας διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά με βάση τα οποία μπορεί να γίνει μια σύγχρονη διοικητική αναπτυξιακή μονάδα ικανή να έχει πρόσβαση στις νέες χρηματοδοτικές πηγές των εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Θα πρέπει λοιπόν να σκύψουμε στα προβλήματα του αγρότη, του παραγωγού, του κτηνοτρόφου, του απόμαχου της δουλειάς, του συνταξιούχου, στα προβλήματα των νέων ανθρώπων που μαστίζονται από το καρκίνωμα της ανεργίας, στα προβλήματα της παιδείας, υγείας, της κοινωνικής προστασίας.
Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε πως η προσπάθεια που θα απαιτηθεί για να στηθεί ο Δήμος μας και να αποτελέσει θεσμό άμεσης τοπικής εξουσίας, είναι προσπάθεια δύσκολη, επίμονη που απαιτεί την ενεργό συμμετοχή και συμπαράταξη όλου του πλούσιου δυναμικού που υπάρχει στην περιοχή μας.
Ο νέος ρόλος, η νέα αποστολή που μας ανατέθηκε μας καλεί όλους ενωμένους να παραμερίσουμε κάθε λογική αντιπαράθεσης και να σφυρηλατήσουμε την ενότητα, την ομοψυχία, την αλληλεγγύη των κατοίκων της περιοχής μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, διακρίσεις και τοπικισμούς που έχουν σαν αποτέλεσμα να διαιρούν την κοινωνία και τους πολίτες.
Η ενασχόληση όλων μας όλα αυτά τα χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μας δίδαξε ότι σ΄ αυτή την προσπάθεια ο αντίπαλος και ο πραγματικός εχθρός είναι τα προβλήματα του τόπου, τα προβλήματα των πολιτών, σ΄ αυτά οφείλουμε να δώσουμε λύσεις.
Και σ΄ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς!
Αγαπητοί Δημότες και Δημότισσες,
Ο δρόμος προς την κορυφή του βουνού είναι πάντα δύσκολος, σε μερικά σημεία δύσβατος και σε άλλα η κούραση μεγαλώνει. Οι δυνάμεις μας, μας λένε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε, θα προχωρήσουμε αποφασιστικά χωρίς ταλαντεύσεις, χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε πράξη το πρόγραμμά μας για το Πωγώνι.
Δύσκολη αυτή η αποστολή μας.
Στην προσπάθειά μας αυτή καλούμε όλους τους Πωγωνίσιους να ενώσουμε τις προσπάθειες μας ώστε όλοι μαζί να γίνουμε η δύναμη Ανάπτυξης που θα μας οδηγήσει στη νέα εποχή τοθ Πωγωνίου όπως την οραματιζόμαστε.
Ένα Δήμο Πρωτοπόρο, Δυνατό, Ανθρώπινο, Παραγωγικό.
Η ενεργό συμμετοχή μας στα κοινά θα είναι η πιο αυστηρή κριτική που μπορείτε να κάνετε και αληθινά την χρειαζόμαστε και την περιμένουμε.
Σας ευχαριστώ».