Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όλες οι αιτήσεις αγροτών για φωτοβολταϊκά θα ικανοποιηθούν, εκτός απροόπτου


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των αγροτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στα χωράφια τους, με μια μικρή επιφύλαξη, άφησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Πρόσθεσε παράλληλα, ότι είναι ζήτημα ημερών να έχουμε την τελική καταγραφή και χαρτογράφηση του συνόλου της δυναμικότητας υποδοχής ισχύος από τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου τόνισε ότι «υπάρχει μια μέση εκτίμηση ότι το σύνολο σχεδόν –το λέω με μια επιφύλαξη, κρατήστε την επιφύλαξη- των αιτήσεων των αγροτών μπορεί και να ικανοποιηθεί. Κρατώ μία επιφύλαξη, διότι πρέπει κανείς να δει τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά των αιτήσεων.

Πρέπει να δει ποια εγκατεστημένη ισχύ υπάρχει και, κυρίως, πρέπει να δει ποιες από τις μεγάλες επενδύσεις –τις πάνω από 100 ΚW- πρόκειται να εγκριθούν, δηλαδή ποιες έχουν πάρει δεσμευτικές προσφορές και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, διότι αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα ισοζύγιο κάθε φορά ανάμεσα στις αιτήσεις των αγροτών και στις αιτήσεις όλων των υπολοίπων».
Σχετικά με την υπουργική απόφαση για τους όρους δόμησης εκτός σχεδίου σε μη άρτια και οικοδομήσιμα, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι «βρίσκεται υπό διαμόρφωση νέο σχέδιο υπουργικής απόφασης, στο οποίο πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι η εξίσωση των όρων δόμησης για τα άρτια και οικοδομήσιμα και για τα μη άρτια και οικοδομήσιμα, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματικά μια μεγαλύτερη επενδυτική «δικαιοσύνη» -εντός εισαγωγικών η λέξη- για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων, αλλά και για τη δεύτερη».