Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Αντιμέτωπος το φάσμα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης


Το φάσμα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης από την Πολιτεία αντιμετωπίζει όλο και πιο πολύ τελευταία ο ακριτικός Δήμος Πωγωνίου. Τα μηνύματα που φτάνουν στους κατοίκους από την εφαρμογή του Καλλικράτη δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Η ελληνική Πολιτεία άρχισε ήδη να «ξηλώνει» τις δημόσιες υπηρεσίες που υπάρχουν και λειτουργούν στα μεγάλα χωριά του Πωγωνίου, εξυπηρετώντας επί δεκαετίες, βασικές ανάγκες των κατοίκων τους, αλλά και εθνικούς σκοπούς.
Η κυβέρνηση, επικαλούμενη κυρίως λόγους οικονομίας «αποψιλώνει» την περιοχή του Πωγωνίου, από δημόσιες υπηρεσίες, όπως Οικονομική Υπηρεσία, Συνοριακούς και Αστυνομικούς Σταθμούς, Κτηνιατρεία, Σχολεία, Αγροφυλακή, ακόμη και Φυλάκια, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πλευράς κατοίκων και τοπικών φορέων, που βλέπουν το κράτος να τους εγκαταλείπει αβοήθητους στη μοίρα τους.

Αστυνομικοί Σταθμοί και Φυλάκιά, όπως αυτό της Πωγωνιανής έχουν απογυμνωθεί από συνοριακούς φύλακες, οι οποίοι μετατέθηκαν στα Γιάννινα, με τους λαθρομετανάστες και λαθρεμπόρους να αλωνίζουν.
Η ακριτική Κοινότητα της Πωγωνιανής, θα στερηθεί εξάλλου και τις Τεχνικές Σχολές Λάτση, ένα μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτήριο, οι οποίες πρόκειται να κλείσουν την προσεχή διετία.
Αβέβαιο μοιάζει σήμερα και το μέλλον για την Μεταλλουργική Βιομηχανία Κεφαλοβρύσου, που απασχολεί περισσότερους από 120 εργαζομένους, οι περισσότεροι από την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου το γεγονός ότι μέχρι σήμερα και παρά τις υποσχέσεις, δεν έχουν επαναπροσληφθεί οι 20 περίπου συμβασιούχοι που είχαν απολυθεί απ’ το εργοστάσιο πριν από μερικούς μήνες.
Αβέβαιο είναι το μέλλον και για τα τοπικά υποκατάστημα της ΑΤΕ, που λειτουργούν στο Πωγώνι, και πιθανώς μερικά από αυτά να κλείσουν το επόμενο διάστημα.
Τέλος, το Δελβινάκι είναι πολύ πιθανό σύντομα να μείνει χωρίς Οικονομική Υπηρεσία, αφού το Υπουργείο Οικονομικών, όπως έχει προαναγγείλει, την έχει συμπεριλάβει στη λίστα, με τις υπό κατάργηση οικονομικές υπηρεσίες του.
Η νεοσύστατη Αγροφυλακή έχει μπει σε τροχιά κατάργησης. Σε ένα Δήμο σαν αυτό του Πωγωνίου που είναι καθαρά γεωργικοκτηνοτροφικός, η παρουσία της Αγροφυλακής ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη.
Τα αγροτικά Κτηνιατρεία που λειτουργούν σήμερα στο Δήμο και εξυπηρετούν τις ανάγκες εκατοντάδων κτηνοτρόφων, που είναι πρακτικά αδύνατο να πηγαίνουν στα Γιάννινα κάθε φορά που τα ζώα τους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν. Αντί να «βγάλουν» από τα γραφεία τους στα Γιάννενα και να στείλουν στα χωριά και άλλους κτηνίατρους, «μαζεύουν» κι αυτούς τους λίγους που σήμερα βρίσκονται στο πλευρό των κτηνοτρόφων.
Τα πρώτα σημάδια από την εφαρμογή του πολυδιαφημισμένου «Καλλικράτη» μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για τον «ακριτικό» νεοσύστατο Δήμο Πωγωνίου.
Φαίνεται σήμερα πολύ καθαρά ότι η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» είχε πρωταρχικό στόχο την περιστολή των δαπανών του κράτους και σε δεύτερη μοίρα την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της υπαίθρου και την ανάπτυξη της περιφέρειας.