Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010
Φ.Ε.Ε.Υ.: Εγκρίθηκε δημιουργία Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων
Η δημιουργία Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων εγκρίθηκε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και ακόμη εξετάστηκε η επικαιροποίηση του παλαιού Νόμου για έρευνα κοιτασμάτων σε περιοχές της Ελλάδος.
Έτσι, αναπτερώνονται οι ελπίδες των κατοίκων αρκετών περιοχών της Ηπείρου, κυρίως αυτών που βρίσκονται κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου κατά το παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να βρεθούν κοιτάσματα.
Ο νέος Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, μιλώντας για το θέμα δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την σύσταση του Φορέα.
«Αρκετές εταιρίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να κάνουν γεωτρήσεις στο Καλπάκι, εκεί όπου είχαν γίνει και παλαιότερα. Όμως τότε δεν υπήρχε Φορέας. Τώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα υπάρξει, οπότε έχουμε και εμείς ελπίδες». Εξηγεί παράλληλα, πως «ο Φορέας θα επιλέξει κάποιες περιοχές, για να ξεκινήσουν οι έρευνες. Ελπίζουμε να είμαστε μέσα σε αυτές. Όπως και να έχει όμως θα παρακολουθούμε στενά το θέμα. Θα διαθέσουμε ό, τι μπορούμε».
Υπενθυμίζεται, ότι αρκετές φορές κατά το παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες για ανεύρεση κοιτασμάτων στην Ήπειρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι έγιναν πριν από 15 χρόνια περίπου κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στη διασταύρωση Δελβινακίου - Πωγωνιανής, όπου είχε εγκατασταθεί μηχάνημα και μετρούσε τα κύματα από εκρήξεις και πώς αυτά διοχετεύονταν στο έδαφος. Πρόκειται για γεωφυσική διασκόπηση με σεισμική μέθοδο.
Επίσης, ενδείξεις πισσασφάλτου υπήρχαν στη Λάβδανη Πωγωνίου. Οι πιο συστηματικές έρευνες έγιναν στους Νεγράδες Καλπακίου, οι οποίες όμως σταμάτησαν απότομα και χωρίς να δοθούν κάποιες εξηγήσεις για το πολύχρονο εγχείρημα.
Σε ότι αφορά τη Νότια Αλβανία, έρευνες είχαν γίνει, μεταξύ άλλων, στο Δέλβινο και τη Φοινίκη, ενώ Αμερικανικές και Καναδικές εταιρίες, πραγματοποιούν έρευνες κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, γεγονός, που ενισχύει τις πιθανότητες «φλέβες» πετρελαίου να υπάρχουν και στις περιοχές μας (κυρίως Πωγωνίου και Φιλιατών), όπου παλαιότερα είχαν διεξαχθεί έρευνες.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι έρευνες, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα.
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδος, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που έχουμε, διότι τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία του Υπουργείου είναι αρκετά αισιόδοξα, ότι μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».