Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΣΕΓΕΣ: Να συνεχίσει η λειτουργία της ΔΩΔΩΝΗΣ σε συνεταιριστική μορφή συμφώνησε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση


«Να συνεχίσει η λειτουργία της ΔΩΔΩΝΗΣ σε συνεταιριστική μορφή και σε επίπεδο αποκλειστικά ηπειρωτικό», αναφέρει σχετικό ψήφισμα – τοποθέτηση του προέδρου της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλου Μπαλτογιάννη. Το εν λόγω κείμενο ενέκρινε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην Αθήνα.
Ολόκληρο το κείμενο της τοποθέτησης του κ. Μπαλτογιάννη έχει ως εξής:
Το 1963 με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων ιδρύθηκε η Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Μέτοχοι της αποτέλεσαν στη συνέχεια οι ΕΑΣ Ηπείρου και η ΑΤΕ.
Όλα αυτά τα χρόνια η ΔΩΔΩΝΗ κατέγραψε μια θετική πορεία, η οποία οφείλονταν στην στήριξη των Συνεταιρισμών, στον ζήλο των εργαζόμενων και στην συμπαράσταση των κτηνοτρόφων – παραγωγών.
Οι Συνεταιρισμοί όλη αυτή την περίοδο έκαναν μεγάλες προσπάθειες και αγώνα να δυναμώσουν την Βιομηχανία, αλλά και την σχέση της με τους ηπειρώτες- κτηνοτρόφους.
Ο σκοπός δεν ήταν τα τεράστια κέρδη της Βιομηχανίας. Ο σκοπός ήταν μέσα από τα κέρδη της, η διαρκής ανάπτυξη και στήριξη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, η στήριξη και η διασφάλιση του εισοδήματος των ηπειρωτών κτηνοτρόφων.
Αυτή η σχέση όχι μόνο δεν πρέπει να σπάσει αλλά ιδίως σήμερα σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης τόσο της κτηνοτροφίας όσο και της οικονομίας, πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο.
Η ΑΤΕ δεν μπορεί να ενδιαφέρεται μόνο για την κερδοφορία της και να αδιαφορεί για το εισόδημα των κτηνοτρόφων.
Όλα αυτά τα χρόνια τα συμφέροντα της ΑΤΕ ήταν αντιδιαμέτρου αντίθετα με αυτά των παραγωγών και της περιοχής. Αυτή η πολιτική προέρχεται από μια αντίληψη που κατέχει εδώ και πολλά χρόνια την ΑΤΕ. Είναι μια αντίληψη ιδιοκτησιακού χαρακτήρα της Βιομηχανίας.
Οι κτηνοτρόφοι αλλά και το σύνολο των Ηπειρωτών, ΔΕΝ ενδιαφέρονται και ΔΕΝ θέλουν να αυξήσει τον τζίρο και τα κέρδη της η ΑΤΕ, μέσω της πώλησης των μετοχών που κατέχει σε ξένα από την Ήπειρο επιχειρηματικά και ανταγωνιστικά συμφέροντα.
Οι κτηνοτρόφοι και οι οργανώσεις τους ΔΕΝ ενδιαφέρονται και δεν θέλουν να δημιουργηθούν υπεραξίες για την εξυγίανση της ΑΤΕ.
Οι ΕΑΣ μέτοχοι και οι κτηνοτρόφοι, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της ηπειρωτικής κτηνοτροφίας ενδιαφέρονται:
1.Για την παραγωγή άριστης ποιότητας ηπειρωτικού Γάλακτος.
2.Για την παραγωγή άριστων ποιοτικών ηπειρωτικών Γαλακτοκομικών προϊόντων.
3.Για την αποδοτική διαχείριση του προϊόντος τους από την ΔΩΔΩΝΗ που θα αποδίδει την καλύτερη τιμή.
Αυτός είναι ο σκοπός λειτουργίας και ύπαρξης της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Ο κύριος μέτοχος της Βιομηχανίας, η ΑΤΕ, ούτε στο ελάχιστο δεν έχει εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό.
Η μόνη συνεισφορά της ΑΤΕ στην ΔΩΔΩΝΗ ήταν τα 94 χιλιάδες Ευρώ ( 32 εκατ. δρχ) που έβγαλε από το ταμείο της και τα εισέφερε στο μετοχικό κεφάλαιο της Βιομηχανίας.
Με αυτά τα χρήματα, δηλαδή με τα 32 εκατ. δρχ. η ΑΤΕ κατάφερε να κατέχει σήμερα το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Με αυτά τα χρήματα, εισέπραξε μερίσματα πάνω από 5,5 εκατομμύρια Ευρώ.
Με αυτά τα χρήματα, έχει μονοπωλιακά την χρηματοδότηση της ΔΩΔΩΝΗΣ εισπράττοντας έως σήμερα πάνω από 75 εκατομμύρια Ευρώ σε τόκους.
Με αυτά τα χρήματα, κατέχει μονοπωλιακά 9.000 βιβλιάρια των κτηνοτρόφων- εισκομιστών γάλακτος, όπου γίνονται πληρωμές άνω των 65 εκατομμυρίων Ευρώ τον χρόνο.
Με αυτά τα χρήματα, απαλλάσσεται από διαχειριστικά έξοδα πάνω από 6.000 κτηνοτροφικών δανείων που θα χρειάζονταν να διαχειριστεί, εάν οι Παραγωγοί δεν έκαμαν χρήση των προκαταβολών για την εισκόμιση γάλακτος κάθε χρόνο που δίνει η ΔΩΔΩΝΗ.
Αυτοί είναι οι λόγοι και τα οφέλη της ιδιοκτησιακής αντίληψης που έχει η ΑΤΕ σχετικά με την ΔΩΔΩΝΗ.
Οι Συνεταιριστικές οργανώσεις του Ν. Ιωαννίνων από την ίδρυσή τους λειτουργούν σε υγιή βάση, νοικοκυρεμένα, χωρίς να έχουν παθητικούς ισολογισμούς και χωρίς να τους έχουν χαριστεί ή διαγραφεί δάνεια.
Έχουν εμπεδώσει στο άριστο την συνεργατικότητα και έχουν αποδείξει με την δράση τους ότι οι παραγωγοί μπορούν να διαχειριστούν μεγάλες βιομηχανίες, όχι σαν αυτές που η ΑΤΕ απέτυχε παταγωδώς να διοικήσει.
Από την άλλη μεριά οι Ενώσεις της Ηπείρου πάλεψαν σκληρά για να στηριχθεί και να διαδραματίσει θετική πορεία η ΔΩΔΩΝΗ.
Πάντα ήταν δίπλα της, προασπίζοντας το όφελος και το συμφέρον των κτηνοτρόφων και κατ’ επέκταση της ίδιας της βιομηχανίας.
Σήμερα που η ΑΤΕ προτίθεται να αποχωρήσει από την ΔΩΔΩΝΗ, ζητάμε :
1.Σεβασμός στην ιδρυτική καταστατική πράξη της Βιομηχανίας.
2.Οι μετοχές που κατείχαν οι Συνεταιρισμοί, μέρος των οποίων παρανόμως εξαγοράσθηκαν από την ΑΤΕ, να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή, μεταβιβαζόμενες στις συνεταιριστικές οργανώσεις της Ηπείρου.
3.Να συνεχίσει η λειτουργία της σε συνεταιριστική μορφή και σε επίπεδο αποκλειστικά ηπειρωτικό.
ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ