Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

“Κοινό των Ηπειρωτών”: Απουσία μέτρων αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

 


Η Περιφερειακή παράταξη “Κοινό των Ηπειρωτών” έχει αναδείξει το προηγούμενο διάστημα το θέμα της αιθαλομίχλης. Η αιθαλομίχλη αποτελεί καθημερινό πρόβλημα στα Ιωάννινα τους χειμωνιάτικους μήνες αποτελώντας έναν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η  ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα τον χειμώνα και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες είναι εξαιρετικά κακή και η χειρότερη σε όλη τη χώρα.

Κατόπιν αιτήματός μας τον Ιανουάριο του 2024 συζητήθηκε το ζήτημα στο Περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου κατά τη διαδικασία λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής που έγινε σε ειδική συνεδρίαση στις 30 Απριλίου του 2024

Στόχος των παρεμβάσεών μας ήταν και είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα έντονα προβλήματα που προκαλούνται από την αιθαλομίχλη στο κοινωνικό σύνολο, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί και η ενεργειακή φτώχεια.

Το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα απασχολεί την τοπική κοινωνία και τους φορείς για αρκετά χρόνια.

Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να προχωρήσει στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του αυξημένου ενεργειακού κόστους. 

Αντί για αυτό, έχουμε απλά την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος Θοδωρή Σκυλακάκη ότι στο νέο «Εξοικονομώ» θα προσφέρονται αυξημένα κίνητρα για να προχωρήσει ταχύτερα η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και να αντικατασταθεί η χρήση τζακιών.

Το μέτρο αυτό όμως δεν λαμβάνει υπόψιν την πραγματικότητα, δηλαδή ότι ζούμε σε μια περίοδο παρατεταμένης ακρίβειας και οικονομικών δυσκολιών. Πολλοί συμπολίτες μας καίνε ξύλα ή ακατάλληλη καύσιμη ύλη σε σόμπες γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, δεν τα βγάζουν πέρα, δεν βγαίνει ο μήνας. Σε αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους δεν περισσεύουν χρήματα για την κάλυψη της συμμετοχής τους σε δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης.

Ουσιαστικά το μέτρο αυτό απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό νοικοκυριών που θα μπορέσουν να ενταχθούν και να καταβάλουν την οικονομική  συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. 

Οι οικονομικά ασθενέστεροι αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος της εγκατάστασης αντλιών θερμότητας και της ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών τους.

Για αυτό χρειάζεται να στηριχθούν σε πρώτη φάση για να μπορούν να ζεσταθούν το χειμώνα,  με μείωση ή και μηδενισμό των ενεργειακών λογαριασμών και του κόστους θέρμανσης. Να αποφύγουν έτσι την καύση ξύλου και να ανοίξουν τα καλοριφέρ και τα ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα. Στη συνέχεια να υπάρξει ανάληψη της οικονομικής επιβάρυνσης από το κράτος για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και αλλαγής των μέσων θέρμανσης. Και να στηρίζονται, μέσω ενεργειακών κοινοτήτων, με δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.

Καλούμε λοιπόν εκ νέου την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή να προχωρήσουν στην υλοποίηση σοβαρών και στοχευμένων μέτρων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και της παρατεταμένης ενεργειακής φτώχειας στην περιοχή μας. Μέτρα που θα καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού.