Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Επιδότηση 2.000 ευρώ για την απόσυρση του παλαιού αυτοκινήτου

 


Όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ταυτόχρονα αποσύρουν το παλιό τους όχημα θα λάβουν επιπλέον επιδότηση 2.000 ευρώ με το Κινούμαι Ηλεκτρικά.

Το νέο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» προσφέρει αυξημένη ανώτατη επιδότηση για φυσικά πρόσωπα, από 8.000 ευρώ που ήταν στον προηγούμενο κύκλο, στις 9.000 ευρώ. Συνδυάζοντας αυτή την επιδότηση με την αυξημένη επιστροφή για απόσυρση παλαιού οχήματος, που από 1.000 ευρώ ανέβηκε στις 2.000 ευρώ, η συνολική επιδότηση μπορεί να φτάσει τις 11.000 ευρώ.

Η επιδότηση αυξάνεται για άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους και νέους έως 29 ετών. Για τα νομικά πρόσωπα, η επιδότηση μειώνεται κατά 2.000 ευρώ για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ανέφερε ότι στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», αξιοποιήθηκε η εμπειρία των προηγούμενων προγραμμάτων και απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες προς όφελος των πολιτών. Μετά την ολοκλήρωση της αγοράς, οι πολίτες υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί με το τιμολόγιο ή την απόδειξη αγοράς στην σχετική πλατφόρμα για να λάβουν την επιδότηση.

Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 33 εκατ. ευρώ, θα διαρκέσει 10 μήνες. Οι πολίτες μπορούν να λάβουν επιδότηση για το 30% της λιανικής τιμής προ φόρων του οχήματος και μέχρι 9.000 ευρώ. Επιπλέον, μπορούν να λάβουν διπλάσια επιδότηση απόσυρσης, ύψους 2.000 ευρώ, αν το παλιό αυτοκίνητο έχει ταξινομηθεί πριν το 2010.

Για ειδικές κατηγορίες, όπως τα άτομα με αναπηρία, προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ. Οι νέοι έως 29 ετών επίσης δικαιούνται επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ. Για πολύτεκνες οικογένειες, η επιδότηση είναι 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω, φτάνοντας συνολικά μέχρι τα 4.000 ευρώ. Επίσης, επιδοτείται και η τοποθέτηση φορτιστή με 500 ευρώ.

Η κυρία Αλεξοπούλου υπογράμμισε και τη σημασία της επιδότησης των ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία αποτελούν μέρος της μικροκινητικότητας, στοιχείο της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Η επιδότηση για ηλεκτρικά ποδήλατα παραμένει στο 40% της λιανικής τιμής προ φόρων και μέχρι 800 ευρώ, με επιπλέον επιδοτήσεις για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία ύψους 500 ευρώ.