Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Η Ένωση Αγροτών για το συλλαλητήριο της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου

 


Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Ηπείρου μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23/01/2024, αποφάσισαν ομόφωνα να διοργανώσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Παρασκευή 26/01/2024 και ώρα 7:00 μ.μ. έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου όπου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τους εκπροσώπους των αγροτοκτηνοτρόφων για τα προβλήματα του κλάδου και τις προτεινόμενες λύσεις.

(Προσυγκέντρωση στις 6:00μ.μ στη ΔΩΔΩΝΗ & Πανηπειρωτικό Στάδιο).

Συνάδελφοι,

Τα χρόνια προβλήματα όπως το κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων σε συνδυασμό με τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ καθώς και την δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο μας σε αφανισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την τοπική αλλά και Εθνική οικονομία.

Ο αγώνας επιβίωσης των αγροτοκτηνοτρόφων δεν υπόκειται σε κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις και είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας, γι’ αυτό απαιτείται ενημέρωση, συσπείρωση και συμμετοχή όλων.

Επιτέλους πρέπει να πάψουμε να είμαστε θεατές στον επερχόμενο αφανισμό μας , με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ζωή και το μέλλον όλων μας.

Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε

Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής με επιβολή πλαφόν στα 7 λεπτά ανά Kwh για το αγροτικό ρεύμα. Παράλληλα κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας καθώς και αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο ή επαναφορά της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πώλησης όλων των παραγόμενων προϊόντων σε όλους τους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος και θα διασφαλίζουν παράλληλα εισόδημα επιβίωσης στους αγρότες προκειμένου να συνεχίζουν να παράγουν.

Ένταξη του κλάδου της πτηνοτροφίας σε όλα τα αναπτυξιακά κίνητρα τόσο του ΠΑΑ όσο και του Αναπτυξιακού Νόμου.

Άμεση καταβολή των παρακρατηθέντων ποσών από τις ενισχύσεις σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Όχι στα σχέδια της Κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονη μείωση των χορηγούμενων αποζημιώσεων ενώ παράλληλα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής.

Άμεση άτοκη ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου καθώς και την επαναφορά των 120 δόσεων στην ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Αναπλήρωση του εισοδήματος των αμπελουργών λόγω ολοκληρωτικής καταστροφής της παραγωγής με ενίσχυση 600 € ανά στρέμμα.

Εξομοίωση του συντελεστή Φ.Π.Α των παραγόμενων κτηνοπτηνοτροφικών προϊόντων με τον συντελεστή Φ.Π.Α των ζωοτροφών ήτοι στο 6%.